Zuzana Vajayová Futbal

Česko - Poľsko 1:0 v zápase A-skupiny, do štvrťfinále Česi a Gréci

Českí futbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom zápase A-skupiny vo Vroclave nad domácim Poľskom 1:0 a zaistili si postup do štvrťfinále z prvého miesta tabuľky. Spolu s nimi idú ďalej aj Gréci, ktorí v rozhodujúcom dueli prekvapujúco zdolali f

Prvú veľkú príležitosť úvodného dejstva si vypracovali Česi už v 4. minúte, keď Gebre Selassie našiel v šestnástke Pilařa, no ten vo vyloženej šanci netrafil loptu. Domáci odpovedali v 10. minúte, ale Lewandowski v dobrej pozícii minul Čechovu bránku. To bolo na dlhé minúty všetko a diváci na štadióne vo Vroclavi čakali na poriadne šance až do konca prvého polčasu. Aktívnejší boli poľskí futbalisti, ktorí tvorili hru a hrnuli sa dopredu. Česi ich však do ničoho vážneho nepustili a so strelami z diaľky si poradil brankár Čech. Jeho spoluhráči sa odhodlali do útoku až na konci prvého polčasu. V 37. minúte Plašil poslal peknú loptu za obranu na Baroša, no tomu chýbali centimetre, aby ju poslal do siete. O tri minúty neskôr na dvakrát strieľal Pilař, ale Tytoň si s jeho pokusom poradil.

Druhý polčas odštartovali lepšie zverenci trénera Michala Bíleka, ktorí niekoľkokrát ohrozili Tytoňovu bránku, no bez výraznejšieho úspechu. V 61. minúte prenikal do pokutového územia Limberský, no tesne pred čiarou ho fauloval Wasilewski. Česi však z následného priameho kopu nič nevyťažili. Ešte horšie na tom boli domáci, ktorí sa vpredu nedokázali vôbec presadiť a hrali prakticky len na svojej polovici. V 64. minúte bol blízko gólu Sivok, nabehol si na výborný Pilařov center, ale z piatich metrov hlavičkoval priamo do Tytoňa. V 72. minúte to už hosťom vyšlo. Poliaci stratili loptu na súperovej polovici a Česi predviedli parádny brejk. Baroš potiahol loptu, prihral do šestnástky Jiráčkovi, ktorý si zasekol obrancu a strelou k pravej žrdi prekonal Tytoňa – 1:0. Poliaci mohli vyrovnať v 86. minúte, ale Wasilewski hlavičkoval tesne nad.

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM