Zo zahraničia

Česko už uvažuje nad núdzovým stavom. Hlavná hygienička podporuje povinné očkovanie

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Ilustračný obrázok k článku Česko už uvažuje nad núdzovým stavom. Hlavná hygienička podporuje povinné očkovanie
Foto: Eva Mikulová

Minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch navrhne v pondelok vláde, aby v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa Vojtěcha najmä aktuálna situácia v nemocniciach.

„Je to kvôli nemocniciam,“ povedal pre internetový denník iDNES.cz hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. V súčasnosti je v Česku s ochorením COVID-19 hospitalizo­vanách 4885 ľudí, pričom 715 z nich je v ťažkom stave.

Preťažené nemocnice

Niektoré nemocnice sú preťažené do takej miery, že museli pristúpiť k obmedzeniu plánovanej starostlivosti a žiadajú o pomoc armádu. Od piatka vojaci vypomáhajú v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach v ČR a od pondelka budú pomoc poskytovať v 15 ďalších.

Ešte v piatok po zasadnutí vlády minister Vojtěch uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu nie je nutné. Potrebný by bol vtedy, ak by vláda chcela napríklad obmedziť pohyb ľudí, povedal minulý týždeň s tým, že to vyplýva i z konzultácií jeho rezortu s právnikmi.

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Núdzový stav vyhlásilo Česko pre koronavírus najprv vlani 12. marca a neskôr aj 5. októbra minulého roku. Bol viackrát predlžovaný a skončil sa 11. apríla tohto roku. Celkovo trval 254 dní. Aktuálne sa opatrenia proti šíreniu nákazy vydávajú podľa pandemického zákona, jeho účinnosť však vyprší na konci februára 2022.

Povinné očkovanie?

Hlavná hygienička Českej republiky Pavla Svrčinová podporuje povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Uviedla to v pondelok ráno v rozhovore pre stanicu Radiožurnál.

Vakcinácia je podľa slov Svrčinovej aktuálne jedinou možnosťou boja proti pandémii COVID-19. „Bohužiaľ nie je iná cesta, než cesta povinného očkovania,“ povedala.

Povinné očkovanie plánuje zaviesť od februára Rakúsko. Agentúra Reuters pripomína, že doteraz tak už urobili Indonézia, Mikronézia a Turkménsko.

Ilustračné foto, archív

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM