Správy

Československé rokovanie premiérov: Hovorili o posilnení spolupráce pri výzbroji armád

V pondelok sa stretol Peter Pellegrini s českým premiérom Andrejom Babišom. Hovorili aj o spolupráci pri výzbroji armád.

Ilustračný obrázok k článku Československé rokovanie premiérov: Hovorili o posilnení spolupráce pri výzbroji armád
Zdroj: TASR

Slovenská a Česká republika by mali v budúcnosti viac spolupracovať pri výzbroji svojich armád s využitím produktov zbrojného priemyslu, ktoré ponúka druhá krajina.

Po pondelkovom spoločnom rokovaní to oznámili premiéri oboch krajín Peter Pellegrini (Smer-SD) a Andrej Babiš. O tejto otázke budú premiéri a ministri obrany SR a ČR konkrétnejšie rokovať 1. októbra na brnenskom strojárenskom veľtrhu.

Vlády SR a ČR konštatovali, že spolupráca v oblasti obrany pokračuje dobre vo všetkých oblastiach, pričom k najintenzívnejšej spolupráci dochádza v oblasti vzdušného priestoru (v nadväznosti na uzavretie Zmluvy medzi SR a ČR o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru), vo vzdelávaní, kde pokračuje úzka spolupráca medzi vojenskými vysokými školami, a v rámci operácií a cvičení.

Ku spolupráci dochádza aj v oblasti vyzbrojovania, logistiky, obranného plánovania, spolupráci podnikov obranného priemyslu a v legislatívno-právnej oblasti. Doterajšie skúsenosti Ozbrojených síl SR a Armády ČR z ich spoločného pôsobenia,najmä v operácii a misii NATO v Afganistane sú pozitívne.

Ďalšia spolupráca sa bude prehlbovať počas spoločného pôsobenia v kanadskom bojovom zoskupení v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku.Vlády oboch krajínvidia potenciál aj v oblasti vyzbrojovania pri modernizácii svojich ozbrojených síl. Rovnako za veľmi perspektívnu považujú spoluprácu podnikov obranného priemyslu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM