Svet Technológie Zo zahraničia

Český Národný úrad varoval pred Huawei a ZTE: Sú vraj kybernetickou hrozbou

Český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal v pondelok varovanie pred používaním hardvéru a softvéru od čínskych spoločností Huawei Technologies a ZTE Corporation.

Ilustračný obrázok k článku Český Národný úrad varoval pred  Huawei a ZTE: Sú vraj kybernetickou hrozbou
Zdroj: pixabay

Huawei je už niekoľko rokov dvorným dodávateľom napríklad pre Pražský hrad, informoval spravodajský server Aktuálně.cz.

Podľa úradu predstavuje používanie týchto technológií bezpečnostnú hrozbu. Jedným z dôvodov, prečo úrad varovanie zverejnil, je presadzovanie záujmov Číny na území ČR.

Podľa NÚKIB ide o vykonávanie spravodajských aktivít „vplyvového aj špionážneho charakteru“. Za pravdu úradu dávajú aj výročné správy bezpečnostných služieb za minulý rok.

„K vydaniu tohto varovania nás viedli naše poznatky vrátane poznatkov našich bezpečnostných partnerov a aj zistenia našich spojencov,“ uviedol riaditeľ NÚKIB Dušan Navrátil. Hlavným problémom je podľa neho právne a politické prostredie v Číne. „Čínske zákony totiž vyžadujú od súkromných spoločností pôsobiacich v Číne okrem iného aj súčinnosť pri spravodajských aktivitách. Púšťať ich do systémov, ktoré sú kľúčové pre chod štátu, teda môže predstavovať hrozbu,“ varoval Navrátil.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

„Nerozlišujeme medzi systémami v správe štátu a v správe súkromných subjektov. Naším kritériom je, či by napadnutie príslušného systému malo vplyv na fungovanie ČR ako suverénneho štátu,“ dodáva riaditeľ NÚKIB.

Pre niektoré zo zložiek štátu môže pritom varovanie spôsobiť závažné problémy. Denník Lidové noviny napríklad pred časom uviedol, že Huawei je už piatym rokom dvorným dodávateľom pre Pražský hrad. Vďaka zmluve z roku 2014 získala podľa zistení LN Správa pražského hradu už 390 zariadení v celkovej hodnote dvoch miliónov korún.

Za dodávky technológií dostáva firma, s ktorej výkonným riaditeľom sa v Číne stretol český prezident Miloš Zeman, výmenou reklamu, lístky na podujatia konané na hrade a výstavy, ale predovšetkým výhodné prenájmy historických priestorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM