Zo zahraničia

Český zdravotník ZOMREL po zásahu šrapnelom na Ukrajine: O život bojoval dlhé týždne

Zdravotník z Česka zomrel po tom, čo ho ešte v marci na Ukrajine vážne zranil šrapnel. Podľa oficiálnych údajov prišli o život v bojoch ďalší dvaja Česi.

Ilustračný obrázok k článku Český zdravotník ZOMREL po zásahu šrapnelom na Ukrajine: O život bojoval dlhé týždne
Zdroj: Facebook.com/Project Phoenix Tactical Care

Český zdravotník a zakladateľ projektu Phoenix, ktorý bol v marci na Ukrajine vážne zranený po zásahu šrapnelom, v pondelok zomrel. Na sociálnej sieti Facebook to uviedli zástupcovia projektu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

O život bojoval dlhé týždne

„Taylor, zakladateľ Projektu Phoenix, náš kamarát a hrdina, ktorý osobne zachránil mnoho zranených bojovníkov na východnom fronte a ktorého výučbou bojovej medicíny prešli tisíce vojakov a civilistov, dňa 15. 5. 2023 po niekoľkých týždňoch boja podľahol svojmu ťažkému zraneniu,“ uviedli zástupcovia projektu.

Straty sú zrejme vyššie

Muž na ukrajinskom fronte pôsobil pod prezývkou Taylor. Po zásahu šrapnelom v polovici marca ho o niekoľko dní previezli do nemocnice v Kyjeve a začiatkom apríla, keď už to umožňoval jeho zdravotný stav, ho dopravili do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe.

Projekt Phoenix sa venuje pomoci v oblastiach konfliktu na Ukrajine už približne rok. Jeho členovia učia ukrajinských vojakov taktickú medicínu a zároveň im pomáhajú priamo na frontovej línii.

Podľa oficiálnych informácií ministerstva zahraničných vecí zomreli na Ukrajine v boji proti ruskej agresii dvaja Česi – jeden vlani v júni a druhý tento rok v marci. České straty na bojisku sú zrejme vyššie, uviedol už skôr Jan Zamrazil, predseda organizácie zdravotnizajis­teni.cz, ktorá poskytuje zdravotnícku a humanitárnu pomoc na Ukrajine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Milí přátelé, Je nám líto, že Vám musíme oznámit smutnou zprávu. Taylor, zakladatel Projektu Phoenix, náš kamarád a...

Posted by Project Phoenix Tactical Care on Monday, May 15, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM