Správy

Cesnak na zníženie krvného tlaku? Kardiologička má lepšiu radu

Slováci skúšajú pro zrazení vysokého krvného tlaku rôzne finty. Popredná slovenská odborníčka im to nevyčíta.

Ilustračný obrázok k článku Cesnak na zníženie krvného tlaku? Kardiologička má lepšiu radu
Zdroj: TASR

Kardiológovia sa často stretávajú vo svojich ambulanciách s rôznymi pokusmi Slovákov znížiť si vysoký krvný tlak radami od samoliečiteľov či z internetu.

Ako však upozorňujú, niektoré z nich môžu ohroziť nielen zdravie, ale aj život. Skúsenosti kardiologičky docentky Evy Goncalvesovej ukazujú, že namiesto liekov Slováci siahajú napríklad po cesnaku či bazalke.

Pacienti spadajú do extrémov

„Je celkom pochopiteľné, že pacienti pri chronických ochoreniach hľadajú aj iné spôsoby, ako tento chronický stav riešiť. To vôbec nie je kritika, je to pochopiteľné, my to dokonca do určitej miery aj podporujeme, neodsudzujeme.“

„To, čo potrebujeme, je získať pacienta na ako keby svoju stranu, takže každý záujem o to riešiť situáciu je oveľa lepší ako jej negácia. Ale mnohí pacienti zachádzajú skutočne do rôznych extrémov a uchyľujú sa k neovereným praxiam," povedala docentka Goncalvesová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Slovákov na Mount Evereste zachytila lavína. Jeden má problémy s očami!

Cesnak je v obľube

Najobľúbenejšou pomôckou na znižovanie tlaku je spomínaný cesnak, ktorého účinok na tlak bol dokázaný. „O tom v súčasnosti nikto nepochybuje. Problém je, že toto zníženie nie je veľké a že cesnak sa nedá individuálne nadávkovať.“

„Nedá sa zaručiť, že človek si každý deň kúpi rovnaké množstvo rovnakého cesnaku, ktorý mu dá rovnakú dávku, ktorá rovnakým spôsobom zníži jeho tlak," uviedla Goncalvesová.

Nevie si zároveň predstaviť, ako by niekto dokázal takúto cesnakovú kúru podstupovať dlhé roky. Za pohodlnejšiu a dôveryhodnejšiu cestu preto považuje overenú liečbu tabletkou.

Vysadenie liečby

Okrem cesnakovej liečby sa tiež kardiologička v praxi stretáva s tým, že pacienti vysadia liečbu po tom, čo sa im tlak podarí znížiť.

Docentka Goncalvesová však upozorňuje, že artériová hypertenzia je ochorenie, ktoré sa väčšinou nedá vyliečiť, ak sa neodstráni jej príčina.

„Tá je v 90 percent prípadoch neznáma. Tlak krvi sa dá liečbou spoľahlivo kontrolovať, ale po jej prerušení sa tlak opäť zvyšuje. Na dlhodobú kontrolu vysokého tlaku je dôležitá redukcia hmotnosti a pravidelné telesné cvičenie," vysvetlila. Rovnako si pacienti podľa jej skúseností zvyknú v prípade dlhodobého užívania liekov spraviť krátkodobú očistu a lieky vysadia.

„Dlhšie prerušenie liečby môže ohroziť pacienta náhlym zvýšením tlaku a sprievodnými komplikáciami. Lieky, ktoré sú dnes v používaní, prešli dlhodobým skúškami a sú dobre známe ich nežiaduce účinky. Ani pri dlhodobom užívaní ‚nezaťažia‘ pečeň tak, aby samotné zhoršili jej funkciu," doplnila.

Snaha zlepšiť povedomie

Zlepšeniu povedomia o srdcovocievnych ochoreniach chce preto pomôcť Únia pre zdravšie srdce, za ktorou stoja viaceré slovenské kardiologické kapacity vrátane docentky Goncalvesovej.

Únia pre verejnosť pripravila webovú stránku www.presrdce.eu, na ktorej sú dostupné komplexné informácie o všetkých rozšírených kardiovaskulárnych ochoreniach, ich príznakoch a príčinách vzniku, prevencii, diagnostike, liečbe, ale tiež praktické rady pre pacientov a ich blízkych, ktoré im pomôžu zvládať ochorenie a jeho liečbu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM