Cestoviny môžu byť NEBEZPEČNÉ, hrozí až SMRŤ: Neurobte túto chybu! VARUJÚ experti
Mnohí si myslia, že varením dokážu zabiť baktérie v potravinách. Pri cestovinách sa však treba mať obzvlášť na pzoore.
Vedeli ste, že aj tak jednoduché jedlo ako cestoviny vám môže spôsobiť poriadne zdravotné problémy a dokonca aj ohroziť váš život? Rizikom je baktéria, ktorá dokáže prežiť aj varenie a spôsobiť ťažkú otravu. Upozornil na to portál Tn.nova.cz.
Nepomôže ani prevarenie
O tom, že nesprávne skladovanie hotových cestovín môže mať fatálne následky píše spravodajský web Polsat News. „Nebezpečenstvo má meno Bacillus cereus – baktéria, ktorá prežije proces varenia a v hotovom jedle sa pri izbovej teplote množí rýchlosťou blesku,“ spomína portál so slovami, že podľa mikrobiológov vytvára toxíny, ktoré sú odolné proti opätovnému ohrevu.
„Akonáhle sú v potrave, nezbavíte sa ich ani opakovaným prevarením,“ varujú lekári.
Nebezpečné toxíny
Baktéria sa podľa portálu vyskytuje bežne v prírode a aj v potravinách bohatých na škrob, ako sú cestoviny či ryža. „Problém nastáva, ak sa uvarené jedlo nechá niekoľko hodín stáť mimo chladničky. Práve teplé prostredie bez chladenia je pre túto baktériu ideálnou liahňou,“ pokračuje Tn.nova.cz so slovami, že tento nebezpečný jav označilo Americké zdravotnícke centrum Cleveland Clinic ako „syndróm vyprážanej ryže“.
Ako píše portál, baktéria vytvára dva druhy toxínov – jedny spôsobujú prudké vracanie, druhé hnačku.
Hrozí otrava
Príznaky otravy môžu podľa Tn.nova.cz nastúpiť už pol hodinu po konzumácii a trvať môžu celé hodiny a hoci u väčšiny zdravých ľudí otrava odznie sama, u seniorov, malých detí či osôb s oslabenou imunitou môže byť až smrteľná.
Podľa amerických Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) má Bacillus cereus na svedomí desaťtisíce prípadov otráv ročne. Niektoré končia tragicky. „Známy je prípad 20-ročného Belgičana, ktorý zjedol špagety stojace päť dní na kuchynskej linke. Napriek tomu, že ich ohrial, toxíny spôsobili prudké zhoršenie zdravotného stavu – mladík zomrel,“ spomína portál.
Rady expertov
Ak sa chcete vyhnúť zdravotným problémom, experti pridali niekoľko tipov. Cestoviny treba podľa portáli ochladiť do dvoch hodín po uvarení – ideálne ešte rýchlejšie, napríklad rozprestretím na tanier, tácku alebo do širokej nádoby, aby chladli rýchlejšie. „Potom ich vložte do chladničky a spotrebujte najneskôr do troch dní. Dobré je rozdeliť ich na porcie – pri ohrievaní tak vyberiete len potrebné množstvo a zvyšok zostane v chlade,“ píše Tn.nova.cz.
„Akonáhle cestoviny začnú kyslo zapáchať, budú slizké alebo sa na nich objaví povlak, nesmú sa jesť,“ upozornil portál.
„Je lepšie vyhodiť celú porciu, než riskovať vážnu otravu. Toxíny zostávajú aj po ohriatí,“ dodávajú lekári.
ilustračné foto