Webnoviny - Svet

Cesty sú zaviate snehom, tvoria sa kolóny a pribúdajú nehody

WEBNOVINY.SK

MICHALOVCE/TREBIŠOV 7. februára (WEBNOVINY) – Na diaľnici D1 Prešov – Košice pred výjazdom na Lemešany sa stala dopravná nehoda troch osobných áut a motorového vozidla patriaceho cestárom. Zranený pravdepodobne nebol nikto. Agentúru SITA informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Príčina hromadnej dopravnej nehody je v štádiu vyšetrovania.

Autá v Bratislave stoja v kolónach

V Bratislave sa na cestách pre silný vietor vytvárajú snehové jazyky a nezaberá ani soľ, ktorou v noci posýpali cesty. Mesto žiada chodcov o maximálnu opatrnosť najmä pri prechádzaní podchodmi, dlážka je klzká.

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy, doprava v meste je zhustená, vytvárajú sa zápchy. Zatiaľ vznikli dve väčšie komplikácie – v Dúbravke sa na Agátovej ulici skrížil kamión, na Kramároch sa skrížil trolejbus.

Zápchy na cestách v hlavnom meste sú ešte stále pred tunelom Sitina v smere z D2, autá stoja v kolónach aj v smere z Karlovej Vsi do centra mesta. Ako agentúru SITA informoval dispečing Stellacentra, situácia sa už upokojuje. Pre snehové jazyky na cestách pribúdajú dopravné nehody. Ako informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, dnes v Bratislavskom kraji od 07:00 do 09:00 zaznamenali 15 dopravných nehôd a škodových udalostí.

Na bratislavských Kramároch sa skrížil trolejbus

MHD v Bratislave premáva v celom meste so zdržaním, kritické sú však len kopcovité terény, kde nie je odstránený sneh. Trolejbusová a autobusová doprava nepremávala ráno na Kramáre, úsek je už prejazdný.

Ako Andrassy uviedol, celú noc bolo v teréne všetkých 53 posýpacích mechanizmov, ktoré vykonali dva celomestské posypy. „Jeden o jednej hodine po polnoci, druhý pred siedmou ráno. Večer boli vykonané aj lokálne posypy na Kramároch, v Karlovej Vsi a Dúbravke,“ informoval hovorca, podľa ktorého je momentálne v teréne 81 ľudí, ktorí čistia chodníky a autobusové zastávky.

Ako agentúru SITA informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava, sneženie a nízke teploty spôsobili v meste kolóny, pre ktoré nie je možné dodržať cestovný poriadok jednotlivých liniek mestskej hromadnej dopravy.

MHD premáva v celom meste so zdržaním, kritické sú však len kopcovité terény, kde nie je odstránený sneh. Trolejbusová a autobusová doprava nepremáva na Kramáre, úsek je neprejazdný.

Vachová informovala, že na Kolibu trolejbusová doprava premáva, nechodí autobus číslo 44. Dispečing Dopravného podniku nehlási žiadne dopravné nehody spojov mestskej hromadnej dopravy.

Cesty na východe sú zaviate snehom

Nepriaznivá situácia v zjazdnosti ciest hlásia okresy Michalovce a Trebišov. V súčasnosti v Michalovskom okrese podľa informácie polície je neprejazdná v oboch smeroch cesta II. triedy z Veľkých Kapušian na Oborín, Veľké Raškovce – časť Kucany, kde sa vytvorili veľké záveje.

„Ráno o piatej sme tam nasadili snežnú frézu a šípový pluh, no neviem povedať, kedy cesta bude zjazdná,“ informoval dispečer michalovskej Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK).

Podľa internetovej stránky Slovenskej správy ciest na niektorých cestách je miestami 10 až 15 centimetrová vrstva snehu.

Obrazom: Snehová kalamita v Michalovciach

Cez noc sa situácia zhoršila

Kým v pondelok večer boli prístupné všetky obce, od rána udržiavajú s veľkými problémami zjazdné cesty I. a II. triedy. Niektoré cesty sú prejazdné iba niekoľko minút po prejazde pluhu, lebo sneh ich okamžite zafúka.

"Odporúčame zvážiť jazdu vozidlami, až do odvolania trvá druhý, zvažujeme vyhlásenie tretieho situačného kalamitného stupňa,“ informoval riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš.

Ako dnes ráno informoval trebišovský dispečer Správy ciest KSK Miroslav Sabol, v noci sa zhoršila situácia na cestách tretej triedy. „Po druhej v noci vietor ešte zosilnel a teraz máme už trinásť problematických a ťažko zjazdných, respektíve neprejazdných úsekov. Najťažšie je to v úsekoch Veľaty – Kysta – Hrčeľ – Novosad, pričom do Hrčeľa a Kysty sa momentálne nedá dostať,“ uviedol Sabol.

V okrese Michalovce boli dnes ráno o ôsmej neprejazdné cesty v úsekoch Bánovce nad Ondavou – železničná stanica, Nacina Ves – Vybuchanec, Markovce – obec, Krišovská Liesková – Pavlovce nad Uhom, Malčice – Hradišská Moľva.

V okrese Michalovce a Sobrance sú s veľkými problémami prejazdné úseky ciest prvej triedy Michalovce – Zalužice, Michalovce – Močarianska ulica, Horovce – Trhovište – Pozdišovce, na cestách druhej triedy úseky Veľké Raškovce – Oborín – Kucany, Michalovce – Zemplínska Šírava, Trhovište – Malčice – Oborín. Na cestách tretej triedy je deväť úsekov prejazdných s problémami.

V okrese Trebišov sú neprejazdné úseky Zemplínske Jastrabie – po hranicu s okresom Michalovce, na cestách tretej triedy Cejkov – Brehov, Novosad – Hraň, Veľaty – Hrčeľ – Kysta – Novosad, Čerhov – Veľká Tŕňa, Hrčeľ – spojka, Vojčice – spojka, Karlov Dvor, Cejkov – križovatka Černochov, Veľký Horeš – Malý Horeš, križovatka cesty I/79 – odbočka na Fejséš, Leles – Bačka, Veľký Kamenec – Pacín.

Neprejazdné úseky okrem časti Hradišská Moľva v okrese Michalovce sa dajú obísť náhradnými trasami. Všetky prejazdné úseky je nutné neustále prepluhovávať. Z tohto dôvodu môže byť sprejazdňovanie ďalších úsekov v priebehu dňa problematické.

Ostatné cesty v Košickom kraji sú zjazdné.

Meteorológovia varujú v utorok pred búrlivým vetrom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM