Lucia Lauková Rôzne

Chalúpka z rozprávky: Vedeli ste, že neďaleko Trnavy vraj býva Baba Jaga z Mrázika?

Na začiatku lesa nad Smolenicami nájdete dve drevené chalúpky. Niektorým návštevníkom pripomínajú rozprávkovú chalúpku z Mrázika.

Ilustračný obrázok k článku Chalúpka z rozprávky: Vedeli ste, že neďaleko Trnavy vraj býva Baba Jaga z Mrázika?
7
Galéria

Vedeli ste, že v lesoch nad Smolenicami vraj tajne prebýva Baba Jaga z Mrázika? Zatiaľ sa ju však nikomu nepodarilo zazrieť.

Svoju rozprávkovú chalúpku, hoci bez stračej nôžky, má na začiatku lesa. Všimnete si ju, keď navštívite smolenický Molpír.

Prečítajte si tiež

Ako z Mrázika

Molpír je vrch nad Smolenicami v Malých Karpatoch, a taktiež praveké a neskôr aj slovanské hradisko na tomto vrchu. „Na hradisko sa dostanete po náučnom chodníku vedúcom zdola od kostola smerom nahor do hory, na ktorom sa na informačných tabuliach dozviete mnohé zaujímavosti o rôznych typoch stavieb a tiež o živote obyvateľov hradiska,“ uvádza organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj zážitkov.

Hradisko so svojim obyvateľstvom tu prekvitalo za staršej doby železnej, asi v 6. storočí pred Kristom. „Skladalo sa z troch nádvorí chránených valmi, s vežami, bránami a baštami. Z vnútornej strany najvyššieho opevnenia bol pristavaný rad obytných drevených zrubov,“ priblížila organizácia.

Dnes tu nájdete ich dve napodobeniny, v ktorých možno stále prebýva spomínaná Ježibaba. Niektorým tieto drevené domčeky pripomínajú chalúpku z Mrázika.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

OBRAZOM: Molpír v zimnom období
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM