Aktualizované Zo Slovenska

Chaos v parlamente, jeho podpredseda schôdzu ukončil. Odvolávať sa bude v septembri

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar zo Siete dnes ukončil mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil, že on jediný má poverenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) viesť schôdzu, a preto ju končí.

Ilustračný obrázok k článku Chaos v parlamente, jeho podpredseda schôdzu ukončil. Odvolávať sa bude v septembri
Zdroj: TASR

Jeho rozhodnutiu predchádzala dlhá hádka po tom, ako podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) ako predsedajúca mimoriadne rokovanie otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný.

V pléne boli predtým už tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76.

Zneužila situáciu?

Podľa Hrnčiara podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) zneužila situáciu. Keď prišiel do sály päť minút pred desiatou hodinou, Nicholsonová už sedela za mikrofónom a nechcela ho pustiť.

„Zapla si mikrofón a do neho hovorila, že my sme sa dohodli,“ povedal Hrnčiar, ktorý novinárom ukázal originál poverenia od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby ho zastupoval. Opozícia však po predložení splnomocňujúceho dokumentu tvrdí, že podpis na ňom je sfalšovaný.

„Môžem vykonávať všetky právomoci. Podpisoval som aj interpelácie, ktoré išli na vládu. A Danko telefonicky potvrdil, že jedine ja mám poverenie viesť schôdzu,“ povedal Hrnčiar.

PREČÍTAJTE SI AJ: FANDÍME SAGANOVI: Zelený dres mu svedčí. Pošlite foto, ako Peťovi držíte na Tour palce

Podľa jeho slov bude odvolávanie premiéra, podobne ako odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) pokračovať v septembri. "NR SR nebola uznášaniaschopná, teda schôdza nebola otvorená.“

Neporušila som zákon

Nicholsonová trvá na tom, že žiaden zákon neporušila. Novinárom zároveň ukázala scenár dnešného priebehu schôdze, ktorý našla na stole pre predsedajúceho. Bolo tam naplánované otvorenie rokovania o 9-tej hodine, potom prerušenie pre neuznášaniaschop­nosť na hodinu a následné ukončenie rokovania. „Vedeli, že tam budú sedieť, ale schôdzu nespustia,“ povedala Nicholsonová.

Preto rokovanie o 10. hodine otvorila s tým, že v sále je evidentne viac ako 76 poslancov.* „Je zrejmé, že NR SR je uznášaniaschopná. Je to zrejmé z počtov poslancov v rokovacej sále aj z počtov podpisov na prezenčných listinách. V sále je momentálne 82 poslancov, minimum je 76. Rokovací poriadok NR SR ani Ústava SR nehovoria o tom, ako sa zisťuje prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov,“* povedala Nicholsonová.

Opozícia: porušujú ústavu

Koaličné strany porušujú Ústavu SR a lámu demokraciu cez koleno, pretože Smer-SD má strach z kauzy Bašternák. Vyhlásili to dnes predstavitelia opozície po búrlivom priebehu mimoriadnej schôdze NR SR venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Väčšina rozhoduje a my to rešpektujeme. Ale demokracia neznamená, že vládna väčšina bude rozhodovať aj o tom, o čom sa bude hovoriť. Preto aj menšina v parlamente môže zvolávať mimoriadne schôdze. Súčasná väčšina po prvý raz za 26 rokov takéto právo menšiny zmarila. Koalícia evidentne opakovane porušila ústavu, lebo má strach,“ povedal poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Podľa lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča bude opozícia organizovať protesty pred komplexom Bonaparte, kde býva aj premiér, každý pondelok a celé leto.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Naša krajina opäť pretláča ruské záujmy v EÚ

parlament
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM