Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Charles alebo Karol? Slováci sú v pomykove, kráľ má odrazu poslovenčené meno

Novým britským panovníkom je syn Alžbety II. Charles. Pod týmto menom ho poznáme aj na Slovensku, odrazu o ňom však všade počujeme ako o Karolovi.

Ilustračný obrázok k článku Charles alebo Karol? Slováci sú v pomykove, kráľ má odrazu poslovenčené meno
Zdroj: TASR/AP

Vo štvrtok zasiahla svet správa o úmrtí britskej panovníčky Alžbety II. Novým kráľom sa tak stal jej syn Charles III., ktorý nastupuje na trón ako 73-ročný. Správa, pochopiteľne, preletela všetkými médiami a Slovákov prekvapilo, že Charles je odrazu označovaný ako Karol.

Premenovaný

V našom jazyku si mená členov kráľovskej rodiny poslovenčujeme často. Aj kráľovnú sme volali Alžbeta, hoci pôvodný tvar jej mena bol Elizabeth. S princom Charlesom to však bolo naopak a v slovenskom priestore mu prischol anglický tvar Charles. Teda aspoň do minulého týždňa.

Zdá sa, že v pomenovávaní nového kráľa je chaos a celkom jednoznačne to nevedia vysvetliť ani jazykovedci. Sibyla Mislovičová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra na SAV pre Denník N ozremila, že ani jeden tvar nie je nesprávny. Na ťahu sú teraz médiá a verejnosť a rozhodne to, ktorá forma mena sa viac ujme.

Pre a proti

Aj samotných jazykovedcov vraj zaskočilo, keď počuli z médií meno Karol III.

Tradíciou je podľa jazykovedkyne mená panovníkov poslovenčovať, po správnosti by to tak teda malo byť aj s novým kráľom. Ďalším faktorom však je, že Charlesa pozná slovenská verejnosť pod týmto menom dlhé desaťročia a jednoducho úraduje sila zvyku.

Čas teda ukáže, na ktorý tvar si Slováci privyknú. Zatiaľ sa však zdá, že väčšina médií siaha po mene Karol. Mimochodom, rovnako k veci pristúpili aj české médiá. V titulkoch novín svieti meno kráľa v ich jazyku, teda Karel III.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM