ELA Magazín Lifestyle

Chcete jazdiť na kolobežke aj v zime? Bolt RADÍ, ako ju bezpečne používať

Jazda na kolobežke je mimoriadne efektívny spôsob prepravy po meste, a to aj v zime.

Ilustračný obrázok k článku Chcete jazdiť na kolobežke aj v zime? Bolt RADÍ, ako ju bezpečne používať
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Treba však vziať do úvahy poveternostné podmienky, zdôrazňuje platforma Bolt. Jej zelené stroje zostanú v uliciach aj v nasledujúcich mesiacoch, ale v prípade nepriaznivých podmienok bude prevádzka kolobežiek pozastavená a nebude možné si kolobežku požičať.

Na jazdu na bicykli či kolobežke je dobré sa vždy pripraviť vhodným oblečením, a to nielen v zime.

Správne oblečenie

V prvom rade je dôležité mať chránenú hlavu prilbou, v zime si pod ňu môžeme dať tenkú čiapku. Aby nám nemrzli ruky, je vhodné obliecť si aj rukavice.

Keďže v zime sa skoršie stmieva, často býva hmla, mrholenie či sneženie, povinnou výbavou pre všetkých na dvoch kolesách by mali byť aj reflexné prvky.

Tieto faktory môžu predlžovať brzdnú dráhu a treba na ne myslieť najmä v zákrutách.

V zlých poveternostných podmienkach by preto aj skúsení jazdci na kolobežke mali zvážiť nastavenie aplikácie na režim pre začiatočníkov, ktorý zníži maximálnu rýchlosť stroja na 15 km/h.

Táto funkcia je len jednou z viacerých jedinečných bezpečnostných funkcií aplikácie Bolt, vrátane rozpoznania nebezpečnej jazdy dvoch osôb alebo prudkého brzdenia a šmyku. A v neposlednom rade je to aj test kognitívnych schopností, ktorý je potrebné absolvovať na vybraných miestach a vo vybraných denných alebo nočných hodinách, aby sa kolobežka odomkla.

Bezpečná prevádzka

„Bezpečná prevádzka našich skútrov je našou najvyššou prioritou. Preto neustále zavádzame nové bezpečnostné prvky, ktoré sme ako prvý prevádzkovateľ mikromobility integrovali do systému hodnotenia používateľov. Ak senzory kolobežky opakovane zaznamenajú šmyk, prípadne keď používateľ odstaví kolobežku nesprávne, bude mu počas obmedzená rýchlosť na 15 km/h. A ak ani to nepomôže, je mu aplikácia zablokovaná,“ vysvetľuje Peter Mesarč, Country Manager pre kolobežky Bolt na českom a slovenskom trhu.

Kolobežky Bolt sú k dispozícii v piatich slovenských mestách, konkrétne v Bratislave, Nitre, Trnave, Trenčíne a v Piešťanoch.

V prípade nepriaznivého počasia budú kolobežky v uliciach z bezpečnostných dôvodov uzamknuté, aby sa predišlo prípadným zraneniam. Z určených parkovacích miest preto nezmiznú, len nebudú viditeľné v aplikácii, a preto si ich nebude možné požičať.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM