Prokop Slováček Zo Slovenska

Chcete pri vykurovaní naozaj ušetriť? 10 tipov, ako na to

Už zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu. A odborníci majú v talóne zopár ďalších dobrých trikov, ktoré vám neprevetrajú peňaženku.

Ilustračný obrázok k článku Chcete pri vykurovaní naozaj ušetriť? 10 tipov, ako na to
Zdroj: internet

Tým najzákladnejším opatrením, ako by ste mohli znížiť spotrebu tepla, je správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach. Podľa ich využitia.

Odporúčaná teplota v obytných miestnostiach je 18 až 22 stupňov, to znamená nastavenie hlavice na stupni 2 až 4. „Zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu až šesť percent nákladov na vykurovanie,“ tvrdia odborníci zo spoločnosti ista Slovakia.

Spoločnosť tiež upozornila, že počas chladných zimných dní by sa malo vetrať krátko a intenzívne. „Termostatickú hlavicu je potrebné stiahnuť na minimum, keďže pri znížení teploty v miestnosti dochádza k zvýšeniu prietoku vody do vykurovacieho telesa, a tým dochádza k plytvaniu. Na teplotné rozdiely reagujú aj pomerové rozdeľovače tepla, čo sa môže odraziť na konečnom rozpočítaní nákladov za teplo.“

Prečítajte si aj: Začali vám kúriť? Aj vaše radiátory potrebujú pred zimou servis

Vykurovacia sezóna sa začala
4
Galéria
Zdroj: internet

Ako efektívne šetriť

  • Zníženie vykurovacej teploty: Znížením teploty o jeden stupeň usporíte až 6% nákladov na vykurovanie.
  • Vetranie: Vetrajte správne, teda intenzívne a krátko, ráno a večer.
  • Znižovanie teploty cez noc: Náklady na vykurovanie sa výrazne znížia, ak budete na noc znižovať vykurovaciu teplotu.
  • Termostatické ventily: Funkčné termostatické ventily usporia až 8% výdajov na vykurovanie.
  • Prekážky a nedostatok miesta pre vykurovanie: Snažte sa nestavať pred vykurovacie teleso nábytok, veľké domáce spotrebiče a iné mechanické zábrany. Nechajte vzduch voľne cirkulovať.

Mohlo by vás zaujímať: 10 tipov, ako jazdiť v jesennom počasí: Nástrahy čakajú na vodičov i chodcov

  • Zakrývanie vykurovacích telies: Dbajte na to, aby Vaše bytové textílie – záclony a závesy nezakrývali vykurovacie teleso.
  • Zakrývanie meračov: Nikdy nezakrývajte pomerový rozdeľovač tepla vykurovacích nákladov. Hlavne nie mokrou bielizňou, či inou textíliou
  • Sušenie bielizne: Nesušte bielizeň priamo v byte. A ak nemáte inú možnosť, tak v žiadnom prípade nie priamo na vykurovacích telesách alebo v ich bezprostrednej blízkosti.
  • Teplé oblečenie: Behom prechodných období, kedy musíte kúriť iba pár hodín denne, sa radšej teplo oblečte. Ušetríte tak na vykurovaní nemalé finančné prostriedky.
  • Únik tepla cez steny a okná: Pokiaľ je to možné, zabezpečte, aby Vám teplo neunikalo cez netesné okná a dvere. Kvalitná tepelná izolácia na vonkajšej stene domu a na okrajoch nevykurovaných častí domu prispievajú k výrazným úsporám.

Prečítajte si aj: Jesenná depresia je tu v plnej sile. Ako ju spozorujeme a ako sa s ňou vyrovnať?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM