Regióny

Chcete sa kúpať v morskej vode? Nemusíte ísť do zahraničia

V Kežmarku by mali začať na jar s výstavbou mestského kúpaliska. Primátor Ján Ferenčák uviedol, že v lete by malo byť kúpalisko už v prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa kúpať v morskej vode? Nemusíte ísť do zahraničia
Zdroj: TASR

Bazény by mali byť naplnené slanou morskou vodou. „V súčasnosti sme v štádiu ukončenia výberu dodávateľa na realizáciu stavby, s jeho výstavbou začneme hneď po oteplení,“ uviedol kežmarský primátor.

Na jeho realizáciu sa použije zhruba 575-tisíc eur. „Kúpalisko bude iné. V prvom rade bude nízkoenergetické, čiže na ohrev vody sa použijú tepelné čerpadlá a budeme ho vyhrievať s maximálnym využitím prírodných zdrojov. Okrem toho bude slané,“ povedal Ferenčák.

Soľ z baní

Dodávateľa morskej soli pre kúpalisko zatiaľ Kežmarok nemá, podľa Ferenčáka ho ešte len plánujú nájsť. Podľa neho sa to dá vyriešiť dvomi spôsobmi, a to buď soľou z baní, alebo jej kúpou z prímorských krajín, ktoré túto zložku dodávajú do vnútrozemia pre viaceré kúpaliska.

„Soľ je zdravšia k pokožke. Rovnako je zdravšia aj ako chlórová voda. Samozrejme, bude tam aj trochu chlóru, ale gro bude tvoriť soľ, takže pôjde o také more v Kežmarku,“ konkretizoval Ferenčák.

Biela „slaná“ voda

Súčasťou kúpaliska budú dva bazény, veľký a detský, šatňa, bufet, technické vybavenie, spevnené a trávnaté plochy. Primátor zdôraznil, že kúpalisko nebude mať atrakcie a tobogany, ale bude skôr ponúkať priestor na trávenie voľného času obyvateľov mesta.

Bude vybudované na ulici Biela voda, a to na mieste niekdajšieho kúpaliska, ktoré bolo pred viac ako desiatimi rokmi zatvorené.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM