Eva Mikulová Regióny

Chcete vidieť magické svetielkujúce rastliny? Navštívte Botanickú záhradu

Ošetrená črepníková rastlina alebo aj rezaný kvet, ktoré boli bežným spôsobom osvetlené, sa v tme rozžiaria a svetielkujú zelenou, modrou, červenou alebo bielou farbou.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vidieť magické svetielkujúce rastliny? Navštívte Botanickú záhradu
Zdroj: www.flavatar.hu

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach organizuje v spolupráci s Košickým občianskym klubom – Kassai Polgári Klub výstavu pod názvom Magické svetielkujúce rastliny.

Maďarský vynález

Výstava magických a svetielkujúcich rastlín sa uskutoční vôbec po prvýkrát na Slovensku a začne v piatok 19. októbra v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. „V prírode je niekoľko druhov organizmov, ktoré prirodzene žiaria – svetielkujú, napr. niektoré baktérie, huby, hmyz či medúzy. Žiaľ, takúto schopnosť prirodzeného svetielkovania nemajú rastliny. Ak teda chceme, aby rastliny svetielkovali, tak okrem možnosti náročných genetických manipulácií (ktoré aj tak prinášajú len malý efekt a rastliny by museli spĺňať prísne kritériá pre manipuláciu) musíme rastliny vhodným spôsobom upraviť, pričom sa neovplyvňuje genetická výbava rastliny. Existujú na to špeciálne produkty a jedným z takýchto produktov je flAVATAR – čarovné kvety, chránený ochrannou známkou. Vďaka tomuto produktu, ktorým budú vystavené rastliny ošetrené, budeme môcť vidieť tieto rastliny svetielkovať na našej výstave,” uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ Pavol Mártonfi.

Ošetrená črepníková rastlina alebo aj rezaný kvet, ktoré boli bežným spôsobom osvetlené, sa v tme rozžiaria a svetielkujú zelenou, modrou, červenou alebo bielou farbou.

Podľa intenzity a dĺžky osvetlenia môžu ošetrené rastliny svetielkovať aj 30 minút. Keď svetlo zoslabne, je potrebné rastliny opäť nabiť na slnku alebo pod umelým osvetlením. Látka používajúca sa na ošetrenie rastlín je neškodná voči životnému prostrediu, ale nie je jedlá.

Zmodernizovaný skleník

Výstava magických svetielkujúcich rastlín je prvou výstavou, ktorá sa uskutoční v zmodernizovanom skleníku doposiaľ využívanom len na pestovateľské účely. Ten má do budúcna slúžiť ako smart zóna pre edukačné výstavné zámery organizované v botanickej záhrade. „Naša veľká vďaka patrí spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá prispela na zabezpečenie základného, najpotrebnejšieho zázemia. Vonkajšia rekonštrukcia je iba prvým krokom k zaisteniu smart priestoru a veríme, že sa nájdu aj ďalšie finančné prostriedky nevyhnutné na dokončenie daného zámeru,“ dodal P. Mártonfi.

Svetielkujúce rastliny v tmavých priestoroch si môžu záujemcovia pozrieť od 19. do 28. októbra 2018, v čase od 9:00 do 16:00 hod. na Mánesovej 23 v Košiciach.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM