Správy

Chorobnosť opäť klesla: Zatvorených bolo 9 materských škôl

Pacientov v čakárňach lekárov ubudlo. Ambulancie tento týždeň nahlásili 41.796 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 6,1 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť opäť klesla: Zatvorených bolo 9 materských škôl
Zdroj: TASR

„Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Trnavskom,“ skonštatoval hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 3379 ľudí, chorobnosť klesla v porovnaní s minulým týždňom o desať percent. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Bratislavskom. Dominovali opäť deti do päť rokov. Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť deväť materských škôl, jednu v Trnavskom, tri v Prešovskom a päť v Košickom kraji.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotníctva organizácia (WHO). Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM