Rastislav Búgel Cestovanie

Chorvátsko má nový zákon: Vytúženú dovolenku môže poriadne SKOMPLIKOVAŤ aj vám!

Nový zákon má v Chorvátsku ukončiť fenomén posledných rokov - prenájom súkromného ubytovania dovolenkárom.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko má nový zákon: Vytúženú dovolenku môže poriadne SKOMPLIKOVAŤ aj vám!
Zdroj: Unsplash.com

V tomto roku začala v Chorvátsku platiť nová legislatíva. Jej cieľom je okrem iného aj regulácia turizmu. Slovákov, ktorí sa do Chorvátska chystajú na dovolenku, tak môžu čakať nepríjemné obmedzenia.

Menej turistov?

Ako informoval portál tn.cz s odvolaním sa na viaceré zahraničné zdroje, Chorvátsko volalo po turistickom zákone už niekoľko rokov. Až doteraz totiž krajina žiadny nemala. Obľúbené pláže tak počas sezóny praskali vo švíkoch. A hoci to Chorvátsku prinášalo obrovské peniaze, situácia spôsobovala aj poriadne problémy.

Podľa českého portálu je v Chorvátsku ubytovacia kapacita 1,24 miliónov lôžok, pričom až 653-tisíc z tohto množstva patrí ubytovaniu v súkromí.

„Nová legislatíva má okrem iného pomôcť regulovať ubytovanie práve v súkromných apartmánoch. Podľa chorvátskych politikov sú totiž behom letnej sezóny niektoré prímorské letoviská preplnené a tamojšia infraštruktúra to nezvláda,“ píše server.

Rozhodnú úrady

Hoci zákon začal platiť 1. januára 2024, zatiaľ nie je celkom jasné, ako budú obmedzenia v praxi vyzerať. Samosprávy majú teraz dva mesiace, počas ktorých musia pripraviť minimálne päť vyhlášok, ktoré prinesú reálne pravidlá regulácie v súkromnom ubytovaní.

Úrady tak dostanú právomoc obmedzovať a regulovať aj vznik nových apartmánov, barov či reštaurácií.

„Zákon o cestovnom ruchu je veľmi dôležitý, pretože umožňuje riadiť náš cestovný ruch, premyslene a k prospechu všetkých od miestnych obyvateľov až po turistov. Dáva turistickým destináciám všetky potrebné nástroje k tomu, aby riadili rozvoj cestovného ruchu na svojom území udržateľným spôsobom,“ vyjadrila sa chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová.

Aj slovenských dovolenkárov tak už v tomto roku môže nemilo prekvapiť fakt, že sa v ich obľúbenom apartmáne, kde pravidelne cestujú v určitom čase, jednoducho nebudú môcť ubytovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM