Správy

Chrípka je pomaly na ústupe: Počet chorých klesol o viac ako 15 percent

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas desiateho týždňa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesol o 15,3 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka je pomaly na ústupe: Počet chorých klesol o  viac ako 15 percent
Zdroj: TASR

Lekári celkovo nahlásili 55 297 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť lekári zaznamenali v Bratislavskom kraji a najmenej chorých hlásili v Žilinskom kraji. Najvyššia chorobnosť na ARO bola najmä u detí do piatich rokov. Informovali o tom pracovníci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný u 1204 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (609). Ochorenia hlásilo 60 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 48 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najviac ich bolo v Trnavskom a najmenej v Bratislavskom kra­ji.

Lekári hlásili v desiatom kalendárnom týždni 6903 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 12,5 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 35,5 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli deti do piatich rokov.

Hlásených bolo 19 prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 13 materských škôl a šesť základných škôl. Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO bol vydaný alebo naďalej pretrváva zákaz návštev v 14 zdravotníckych zariadeniach. Hlásených bolo spolu 26 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI, z toho v šiestich prípadoch pacienti zomreli.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Foto: ilustračné

Vedeli ste o tom, že očkovanie je vhodnou prevenciou proti chrípke? Viac sa dozviete vo videu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM