Správy

Chrípka udrela v plnej sile: Počet chorých vzrástol o takmer 50 percent

Počet chorých na chrípku počas 45. týždňa vzrástol na Slovensku o 49,4 percenta. Lekári celkovo nahlásili 2990 prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Ilustračný obrázok k článku Chrípka udrela v plnej sile: Počet chorých vzrástol o takmer 50 percent
Zdroj: TASR

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Ako TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, najčastejšie na CHPO ochorela veková skupina detí do päť rokov.

Celkovo lekári zaznamenali 38 098 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 33,5 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Žilinskom. Ako ďalej informoval Mikas, najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípkové prázdniny boli hlásené v jednej materskej škole v Trenčianskom kra­ji.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM