Správy

Chrípková sezóna bola náročná: Zákerná choroba potrápila takmer 200-tisíc Slovákov

Tohtoročná chrípková sezóna potrápila viac ľudí ako vlaňajšia. Najvyššiu chorobnosť hlásili v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková sezóna bola náročná: Zákerná choroba potrápila takmer 200-tisíc Slovákov
Zdroj: TASR

Počas sezóny 2017/2018 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) na Slovensku o 19 708 viac ľudí ako vlani. Celkovo bolo na Slovensku hlásených 1 603 125 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho 196 942 prípa­dov CHPO.

„Úroveň chorobnosti bola v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou na značne vyššej úrovni,“ konštatoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Na krajskej úrovni hlási ÚVZ najvyššiu chorobnosť na ARO v Bratislavskom kraji, najnižšiu, naopak, v Banskobystric­kom kraji.

Najmä od konca januára do začiatku marca vznikali nielen početné lokálne epidémie, predovšetkým v predškolských a školských zariadeniach, ale aj okresné epidémie.

V porovnaní s predchádzajúcou sezónou chrípková epidémia vyvrcholila o tri týždne neskôr, teda na konci februára. V siedmom kalendárnom týždni bolo aj najviac zatvorených škôl v počte 423, z toho bolo 170 materských škôl, 211 základných škôl a 42 stredných škôl.

Napriek vyššej chorobnosti ostala miera zaočkovanosti rovnaká ako v predchádzajúcej sezóne. Drží sa na hodnote 4,4 percenta celkovej populácie Slovenska. Proti chrípke sa nechalo očkovať 240 523 ľudí, z toho 11 704 detí vo veku do 15 rokov.

Chrípka je nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie a môže byť spúšťačom ďalších ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabenou imunitou, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Chrípka prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, ktoré môžu presiahnuť 40 stupňov. Antibiotiká na chrípku neúčinkujú, lekári radia predísť jej očkovaním.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM