Rôzne

Chutné a šťavnaté: Vybrali najkrajšie jabĺčko Slovenska, FOTO

Jablko odrody Pinova od pestovateľa Milana Rendeka z Veľkého Bielu sa stalo absolútnym víťazom 24. ročníka prestížnej celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko.

Ilustračný obrázok k článku Chutné a šťavnaté: Vybrali najkrajšie jabĺčko Slovenska, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Súťaž vyhodnotili v piatok v rámci 10. ročníka výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov, včelárov a farmárskych produktov Jahrada na trenčianskom výstavisku Expo Center.

Rendek sa podľa vlastných slov venuje pestovaniu jabĺk intenzívnejšie len niekoľko rokov. Do súťaže prihlásil štyri jablká, tri z nich sa umiestnili v elitnej pätnástke.

„Vysadili sme ovocné stromy na pôvodne planom pozemku. Stromčeky majú teraz päť rokov a aby sa nevysilili, robíme prebierku. Na stromoch nechávame len tie najsilnejšie jabĺčka a výsledok je toto,“ skonštatoval Rendek s tým, že to bola jeho súťažná premiéra na celoslovenskej úrovni.

Podľa predsedu Slovenského zväzu záhradkárov Eduarda Jakubeka bolo v tomto roku o niečo menej prihlásených vzoriek, dôvodom boli jarné mrazy, ktoré zlikvidovali úrodu. Napriek tomu bola úroveň súťaže vysoká a porota mala neľahkú úlohu určiť najkrajšie jablká.

„Víťazná Pinova je vynikajúca zimná rezistentná a veľmi chutná odroda jablka. Potešiteľné je, že medzi ocenenými jablkami boli aj staršie a krajové odrody. Po chuťovej stránke by si mal každý záhradkách pestovať to, čo mu chutí,“ doplnil Jakubek.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Vybrali najkrajšie jabĺčko Slovenska
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM