Kultúra Zo Slovenska

Chystá sa neobyčajná akcia: V humenskom skanzene ožije história jednej obce

V humenskom skanzene sa už onedlho uskutoční podujatie, v rámci ktorého ožije história jednej zemplínskej obce. Tu sú bližšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa neobyčajná akcia: V humenskom skanzene ožije história jednej obce
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu 13. augusta sa v areáli skanzenu v Humennom sa uskutoční program stretnutia rodákov, ich rodinných príslušníkov, priateľov a priaznivcov obce Klenová.

„Stretnutie je otvorené všetkým návštevníkom a priaznivcom zaujímavého exkurzu do histórie obce Klenová v príjemnom autentickom prostredí skanzenu, ktorého súčasťou je aj obytný domček, pochádzajúci z Klenovej,“ uviedla Jana Fedičová z Vihorlatského múzea, organizátora tohto podujatia.

Na margo domčeka z Klenovej priblížila, že ide o obytný trojpriestorový zrubový roľnícky dom bez hospodárskej časti, pozostávajúci z izby, predsiene a komory. „Bol postavený pred I. svetovou vojnou v Klenovej v Sninskom okrese a do skanzenu presťahovaný v roku 1977. Dnes vyše storočný domček prešiel rozsiahlou renováciou pôvodnými technologickými postupmi z obdobia svojho vzniku,“ doplnila J. Fedičová.

Súčasťou podujatia v skanzene bude aj tradičná bohoslužba v drevenej cerkvi sv. Michala Archanjela, kultúrnej pamiatke z roku 1864. V kultúrnom programe s prehliadkou jednotlivých objektov skanzenu sa návštevníkom predstaví ženská spevácka skupina Strihovčanka zo Strihovca v Sninskom okrese.

Podujatie je súčasťou niekoľkoročného projektu Vihorlatského múzea, ktorý je zameraný na spoznávanie a uchovávanie regionálnych tradícií, oživovanie histórie obcí regiónu a podporu lokálnej príslušnosti. Počas druhej augustovej nedele pokračuje šiestym ročníkom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM