Správy Zo zahraničia

Chystali ste sa za prácou do USA? Trump vám to opäť skomplikoval

Vydávanie víz do Spojených štátov je stále pozastavené. Kritici varujú pred ekonomickými dôsledkami.

Ilustračný obrázok k článku Chystali ste sa za prácou do USA? Trump vám to opäť skomplikoval
Zdroj: TASR

Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Trump prostredníctvom prezidentského dekrétu predĺžil v pondelok platnosť opatrenia, ktoré zaviedol 22. apríla s pôvodnou platnosťou na 60 dní.

Pre domácich

Opatrenie, ktoré sa týka viacerých kategórií pracovníkov, malo v čase pandémie koronavírusu pomôcť zaistiť pracovné miesta pre nezamestnaných Američanov.

Trumpovým pondelňajším nariadením sa predlžuje aj zákaz vstupu na základe tzv. zelených kariet, ktoré cudzincom umožňujú dlhodobý pobyt v Spojených štátoch.

Udeľovanie víz pre kvalifikovaných pracovníkov sa bude uskutočňovať na „základe zásluh“ s cieľom uprednostniť vysoko kvalifikovaných záujemcov.

Kritici americkej vlády hodnotia obmedzenie vydávania víz ako negatívny krok, ktorý môže spomaliť zavádzanie inovácií v USA. Znepokojenie prejavujú aj americké podniky, ktoré sa sťažujú na nedostatok niektorých kategórií pracovníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM