Správy Zo zahraničia

Cikajúci chlapec v Bruseli sa opäť obliekol do detvianskeho kroja

Desiatky ľudí a medzi nimi aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

Ilustračný obrázok k článku Cikajúci chlapec v Bruseli sa opäť obliekol do detvianskeho kroja
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ceremoniál sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, informuje bruselský spravodajca TASR.

Kus Slovenska v Bruseli

Podujatie organizačne pripravili Stále zastúpenie SR pri EÚ s veľvyslankyňou Petrou Vargovou a Generálny konzulát SR v Belgicku s jeho vedúcim Andrejom Michalcom.

Po odhalení sochy už v kroji náhodní turisti a prítomní na tomto ceremoniáli mohli ochutnať rôzne slovenské gastronomické špeciality a slovenské pivo.

„Po detvianskom kroji sme siahli preto, lebo bol k dispozícii v múzeu, ktoré uchováva všetky obleky, v ktorých bol Manneken Pis už oblečený a zvolili sme ho aj preto, lebo práve v tomto obleku bol aj počas pristúpenia Slovenska do EÚ,“ vysvetlil Michalec.

Oblečený tretíkrát

Vargová vo svojom slávnostnom príhovore pripomenula, že pred 20 rokmi sa Slovensko spolu s ďalšími deviatimi krajinami stalo súčasťou širšej a demokratickej európskej rodiny.

„Dnes sme obliekli Manneken Pisa do detvianskeho kroja už po tretíkrát. Začali sme s touto tradíciou v roku 2004, keď sme vstupovali do EÚ, pokračovali sme v roku 2014 a teraz sme tu už po tretíkrát,“ opísala situáciu.

Vedúca Stáleho zastúpenia SR dodala, že oblečenie sošky cikajúceho chlapca do slovenského kroja bolo v sobotu súčasťou širších aktivít v rámci Dňa otvorených dverí inštitúcií EÚ.

V budove Európskej rady bol prezentačný stánok Slovenska, ktorý pomohli pripraviť zastúpenia Bratislavského, Trnavského a Košického samosprávneho kraja pri EÚ a na rovnakom mieste sa predstavil aj folklórny súbor Slovákov z Belgicka Ako doma.

Foto: archív, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM