Zo zahraničia

Čínski hackeri kradli Američanom údaje z vývoja vakcín proti koronavírusu

Bývalí študenti strojárstva Li Siao-jü a Tung Ťia-č' údajne prvýkrát ukradli obchodné tajomstvo v hodnote stoviek tisíc dolárov pred desiatimi rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Čínski hackeri kradli Američanom údaje z vývoja vakcín proti koronavírusu
Zdroj: pixabay.com

V Spojených štátoch vzniesli obvinenie voči dvom občanom Číny, ktorí podnikali počítačové útoky, a to aj voči firmám zapojených do výskumu choroby COVID-19 a vývoja vakcíny proti nej.

Vykrádanie dát

Dvojica čínskych občanov bola v USA obvinená zo sprisahania s cieľom spáchať počítačový podvod, z krádeže obchodných tajomstiev, z neoprávneného prístupu do počítača a z krádeže identity.

Americké úrady informovali, že dvojica počítačových pirátov nebola zatknutá, pretože sa zrejme nachádzajú v Číne. S odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti o tom v noci na stredu informovala agentúra AFP.

Podľa denníka Washington Post má americká administratíva podozrenie, že dvojica čínskych hackerov niekedy vykonávala trestnú činnosť „pre osobný prospech“ a v iných prípadoch v prospech čínskej vlády.

Skúsené zlodeji

Americký prokurátor William Hyslop dodal, že hackeri sa zameriavali na stovky spoločností na celom svete: v USA, Austrálii, Belgicku, Nemecku, Japonsku, Litve, Holandsku, Španielsku, Južnej Kórei, Švédsku a Británii. Ukradli pritom množstvo citlivých a cenných obchodných tajomstiev, technológií, údajov a osobných informácií.

„Medzi ich cieľové odvetvia patrili okrem iného výroba špičkových technológií; lekárske prístroje, stavebné a priemyselné inžinierstvo; softvér pre podnikanie, vzdelávanie a hry; solárna energia; farmaceutický priemysel; obrana,“ uviedli americké médiá.

Bývalí študenti strojárstva Li Siao-jü (34) a Tung Ťia-č' (33) údajne prvýkrát ukradli obchodné tajomstvo v hodnote stoviek tisíc dolárov pred desiatimi rokmi.

Nedávno zaútočili aj na spoločnosti v štátoch Kalifornia, Maryland, Virgínia alebo Texas, o ktorých je známe, že sa zapojili do vývoja vakcíny alebo liečby koronavírusu.

Išli len po vakcínach?

Podľa amerických médií obvinenie vznesené voči nim naznačuje, že obaja muži hľadali „zraniteľné miesta v sieťach biotechnologických spoločností a iných firiem, ktoré sú verejne známe svojou prácou na vakcínach, liečbe a technológii testovania choroby COVID-19“.

Okrem už spomínaných terčom útokov sa čínski hackeri zamerali i na „mimovládne organizácie, duchovných, prodemokratických a ľudskoprávnych aktivistov v Číne, USA, a Hongkongu“.

Podľa obvinenia Li a Tung poskytli čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti heslá pre osobné e-mailové účty patriace čínskym disidentom, organizátorovi komunitných podujatí v Hongkongu, duchovnému kresťanskej cirkvi v meste Sien i bývalému účastníkovi protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja. Ukradnuté boli údajne aj e-maily, ktoré si písal nemenovaný disident s kanceláriou tibetského duchovného vodcu dalajlámu.

Federálna polícia USA už 13. mája varovala amerických výskumníkov, ktorí sa zaoberajú koronavírusom, pred rizikom útokov čínskych počítačových pirátov. Peking toto tvrdenie rázne odmietol.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM