Webnoviny - Svet

Cisársky rez a riziko pooperačných zrastov

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 10. mája (WBN/PR) – Pri cisárskom reze – odborne sectio caesarea (skrátene „sekcia“) – ide o vybratie plodu z maternice nie cez pošvu, ale brušnou stenou. Znamená to, že je potrebné rozrezať brušnú stenu a dieťa vybrať z maternice manuálne. Rez sa vedie pomerne nízko, zhruba v hornej časti ochlpenia, takže mamičky vôbec nemusia mať strach z jazvy, pre ktorú by si už neobliekli bikiny. Ďalší rez sa robí do maternice, a to taký široký, aby bolo možné dieťatko čo najrýchlejšie a bezpečne vybrať von.

V prípade cisárskeho rezu sa teda jedná o operačný zákrok a ako každá operácia nesie so sebou nielen výhody, ale ja riziká a zdravotné komplikácie. Preto rozhodnutie o vykonaní cisárskeho rezu nie je jednoduché, nie je ho možné (vo väčšine krajín, aj na Slovensku) vykonávať na „žiadosť pacientky“ ale pristupuje sa k nemu len na základe presne stanovených indikácií, kedy by mohlo dôjsť o ohrozeniu plodu, matky alebo obidvoch. Rozlišujeme cisársky rez primárny – plánovaný, ktorý sa indikuje pred začatím kontrakcií vzhľadom na stav plodu a pacientky. O sekundárnom cisárskom reze hovoríme vtedy, ak začatý vaginálny pôrod nie je možné ukončiť „klasickou“ cestou a musí sa urobiť sekcia.

Medzi riziká cisárskeho rezu patria: krvácanie, vyššie riziko vzniku embólie, väčšia operačná rana, (väčšie riziko infekcie alebo horšieho hojenia) a v neposlednom rade tvorba pooperačných zrastov. O ich vzniku sa hovorí najmä v súvislosti s operáciami v oblasti brucha a malej panvy alebo so zápalmi vnútorných rodidiel (niekedy aj slepého čreva) alebo v prípade endometriózy. Cisársky rez ako operačný výkon narúša prirodzenú integritu vnútorných orgánov a pobrušnice, čo je spúšťací moment pre obrannú reakciu organizmu, ktorá môže viesť k tvorbe zrastov. Môžeme si ich predstaviť ako nežiaduce spojenia na miestach, kde nemajú byť. U niekoho sa môžu vytvoriť bez toho, aby sa klinicky prejavili, ale skôr ich prítomnosť sprevádzajú také ťažkosti, ako sú chronické bolesti v podbrušku, poruchy plodnosti či priechodnosti čriev. Okrem toho zrasty komplikujú následné operácie. Nie je síce vylúčené, aby žena po cisárskom reze rodila prirodzene, ale veľmi často sa znova vykonáva ďalší cisársky rez. Pokiaľ jeho prevedenie skomplikujú zrasty, môže to byť nebezpečné pre matku i plod.

Preto ženy, rodiace cisárskym rezom, by sa mali intenzívne zaujímať o prevenciu vnútrobrušných zrastov. Medzi preventívne opatrenia patrí šetrný chirurgický prístup lekára v snahe minimalizovať traumatizáciu tkanív a použitie protizrastových prípravkov (napr. Hyalobarrier gel), ktoré oddelia traumatizované plochy a zabránia ich zrasteniu. Viac informácií môžete nájsť na: www.zrasty.sk.

Hyalobarrier gel v skratke

Biologický absorbovateľný, priehľadný a vysoko viskózny gél. Zložený zo 100% čistej kyseliny hyalurónovej (telu vlastná látka) bez cudzích prímesí. Gél vytvára mechanickú bariéru medzi jednotlivými tkanivami orgánov a zabraňuje ich nežiaducemu zrasteniu. Gél nanáša operatér na miesta, kde predpokladá tvorbu zrastov. V mieste aplikácie gél pretrváva asi 7 dní a potom sa začína odbúravať na telu vlastné látky. Z organizmu ho netreba odstraňovať. Gél je vhodný ako prevencia zrastov po operáciách v oblasti malej panvy, brucha a maternice – aj pri cisárskom reze.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM