Lucia Lauková Krimi

Čo bude s majetkom podnikateľa Ladislava Bašternáka? Konkurzný súd začal konať

Ladislav Bašternák mal za posledné dva mesiace prepísať viaceré nehnuteľnosti na manželku. Ide napríklad apartmány na Donovaloch, či byty v komplexe Bonaparte.

Zdroj: Dnes24.sk

V prípade prepadnutia majetku právoplatne odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka už príslušný konkurzný súd – Okresný súd Bratislava I vykonáva patričné zákonné úkony.

„V predmetnej konkurznej veci prepadnutia majetku súd vykonáva úkony podľa ustanovenia paragrafu 107a zákona č. 7/2005 Zbierky zákonov o konkurze a reštrukturalizácii tak, že po predložení návrhu na ustanovenie správcu konkurznej podstaty, súd po splnení všetkých podmienok vyhlási na majetok dlžníka konkurz,“ uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Vyhlásenie konkurzu

V uvedenom paragrafe sa uvádza, že „ak príslušný súd doručí konkurznému súdu právoplatné rozhodnutie o uložení trestu prepadnutia majetku, konkurzný súd bezodkladne bez návrhu rozhodne o vyhlásení konkurzu na majetok toho, komu bol takýto trest uložený. Konkurzný súd rozhoduje uznesením, proti ktorému nie je prípustné odvolanie. Takto vyhlásený konkurz sa vedie podľa tejto časti zákona“. Príslušným súdom bol v tomto prípade KS v Bratislave, ktorý uloženie trestu prepadnutia majetku Okresnému súdu Bratislava I doručil 15. marca, teda jeden deň po tom, ako vyhlásil odvolací súd právoplatný verdikt.

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho KS v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt je právoplatný. Bašternákovi zároveň prepadá majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Na druhý deň sa sám podnikateľ prihlásil v bratislavskom Justičnom paláci, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody. Najskôr bol Bašternák v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚTOS). Po niekoľkých dňoch ho 26. marca premiestnili do väzenia v Dubnici nad Váhom.

Prevody majetku

Bašternák za posledné dva mesiace prepísal podľa RTVS viaceré nehnuteľnosti na manželku. Ide o apartmánový dom na Donovaloch, dom na Slavíne, byty a nebytové priestory v komplexe Bonaparte, nehnuteľnosti vo Five Star Residence a na Tupého ulici v Bratislave.

Prevody majetku Bašternáka predtým, ako prepadol štátu, však možno podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) napadnúť. „Pozreli sme sa už na to, aké sú možnosti, musí byť vymenovaný správca a už je to v rukách správcu,“ doplnil Gál. Ako ozrejmil, v tomto prípade možno využiť inštitút odporovateľnosti právnych úkonov.

Foto: ilustračné

Ladislav Bašternák
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM