ELA Správy Zo Slovenska

Čo ju tak dojalo? Zuzana Čaputová v SLZÁCH v priamom prenose: Pani prezidentka, prepáčte!

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v piatok večer už v 13. ročníku laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023.

Ilustračný obrázok k článku Čo ju tak dojalo? Zuzana Čaputová v SLZÁCH v priamom prenose: Pani prezidentka, prepáčte!
Zdroj: Reprofoto RTVS

Slávnostnému večeru v Slovenskom rozhlase v Bratislave, na ktorom sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, dominoval film Invalid so ziskom siedmich ocenení, patrí mu aj Cena divákov. Film Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej si odniesol štyri národné ceny.

Ospravedlnenie

Prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Katarína Krnáčová sa vo svojom príhovore obrátila aj na prítomnú hlavu štátu, ktorá v hľadisku sedela so svojím partnerom Jurajom Rizmanom.

„Pani prezidentka, prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejšie na vás útočili na námestiach a do mikrofónov,“ začala Krnáčová.

„Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších na vašu rodinu a my sme vás opäť dostatočne nepodporili,“ ospravedlnila sa jej v mene umeleckej obce Krnáčová.

Tieto slová dosluhujúcu hlavu štátu rozcítili a bolo vidieť, že neskrýva emócie. Ako je známe, prezidentka bola často vulgárne napádané ústami najmä politikov Smeru a i samotného predsedu vlády Robertom Ficom.

Ďakujeme za politiku

„Ďakujeme za vašu politiku, ukázali ste, že ju je možné robiť slušne, a pritom rázne, nastavili ste tak zrkadlo mnohým, ktorí práve túto schopnosť nemajú. Ďakujeme, že ste napriek všetkým útokom ostávali pevná vo svojich presvedčeniach a podporovali aj naďalej tých, ktorí vašu podporu potrebovali a potrebujú. Ďakujeme, že ste boli našou prezidentkou. Sme a budeme hrdí na to, že vás máme a že sme vás posledných 5 rokov mali. Ste a ostanete našou prezidentkou. Prepáčte a ďakujeme,“ zakončila svoj príhovor.

Prítomní a diváci tak mohli vidieť dojatú prezidentku, ktorá si utierala slzy. Celou sálou sa rozozvučal potlesk. Ten neutíchal a prítomní v sále sa postupne začali stavať a venovali prezidentke jedno veľké standing ovation, počas ktorého si Zuzana Čaputová ešte raz pretrela slzy.

Päťročný mandát súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej sa skončí v sobotu 15. júna 2024. Presne v ten istý deň na pravé poludnie sa hlavou štátu stane oficiálne Peter Pellegrini.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM