han Šport Basketbal

Čo poviete, môže byť? TOTO je Top 10 najlepších basketbalistov v histórii NBA!

Keďže šport dostal kvôli pandémii koronavírusu stopku, rozmohli sa rôzne rebríčky. Patrí medzi ne aj ten z dielne ESPN, kde riešili basketbalistov.

Ilustračný obrázok k článku Čo poviete, môže byť? TOTO je Top 10 najlepších basketbalistov v histórii NBA!
7
Galéria
Zdroj: TASR , Dnes24.sk , www.espn.com

O tom, že zámorská basketbalová NBA je najlepšou ligou sveta, netreba vôbec pochybovať. Aj to, že v nej pôsobia a pôsobili vždy tí najlepší hráči.

Výber hviezd

Vírus COVID-19 zariadil, že aj táto súťaž bola prerušená, čiže k slovu sa dostali rôzne rebríčky, hodnotenia alebo historické štatistiky. Lenže, keď sa toho chopila uznávaná stanica ESPN a zoradila hráčov do tabuľky, spozorneli všetci. Dali si tú námahu, že vytvorili dokonca až 74. miest pre najlepších basketbalistov, ktorí hrali pod deravými košmi NBA.

Kto sa tam vošiel?

My sme si od nich „požičali“ len elitnú desiatku, do ktorej sa vtesnali legendy tohto populárneho športu. Odborníci z ESPN hlasovali a porovnávali hráčov vzhľadom na celkovú hodnotu ich kariér, štatistiky a najúspešnejšie momenty v lige.

Od desiatky po šestku

Nebudeme napínať, preto uvedieme, že na desiatom mieste skončil robustný Shaquille O'Neal, ktorý sa štyrikrát majstrom NBA. O priečku pod ním je nedávno zosnulý Kobe Bryant, ktorý celú svoju kariéru zasvätil klubu Los Angeles Lakers a päťkrát dobyl finále NBA. Na ôsmom mieste je Tim Duncan, ktorý takisto odohral v lige všetky zápasy za jeden mančaft. So San Antionom Spurs vybojoval päť titulov. Siedmy je Larry Bird, ktorý sa do TOP 10 dostal ako jediný hráč bielej farby pleti. Aj on hral celú kariéru len za jeden tím, za Boston Celtics, ktorý doviedol päťkrát do finále. Na šiestom mieste je Wilt Chamberlain, ktorý ako prvý nastrieľal v NBA v jednom zápase sto bodov.

Od päťky po trojku

Číslo päť patrí ďalšej legende LA Lakers, Magicovi Johnsonovi. Pôsobil len v tomto klube a až 9-krát si s ním zahral vo finále ligy a z triumfu sa radoval päťkrát. Štvrtý je Bill Russell, ktorý v rokoch 1956 – 1969 získal jedenásť titulov NBA s tímom Boston Celtics. Na treťom mieste sa umiestnil Kareem Abdul-Jabbar, ktorý najprv hral za Milwaukee Bucks a potom už len za LA Lakers. V NBA dal 38 387 bodov, šesťkrát bol zvolený za najužitočnejšieho hráča NBA a rovnako šesťkrát vyhral titul šampióna ligy.

Striebro pre LeBrona

Lebron James má 35 rokov a stále „mastí“ v NBA. Vkročil do nej ako hráč Clevelandu Cavaliers, potom si odskočil do Miami Heat, aby sa do Clevelandu vrátil, no teraz patrí LA Lakers. Tri razy vyhral NBA, 16-krát si zahral vo výbere hviezd súťaže a štyrikrát ovládol cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy.

Samozrejme, že Michael

Odborníci z ESPN zaradili na prvé miesto ikonu basketbalu. Jasné, je to Michael Jordan, ktorého netreba bližšie predstavovať.

Je správne na prvom mieste Michael Jordan?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM