Marcel Mojžiš Správy

Čo sa to ide diať? Na našich cestách začnú veľké presuny vojsk a ich techniky!

Už v najbližších dňoch vám môže padnúť do očí výjav, ktorý zaručene upúta vašu pozornosť! Na našich cestách totiž začnú veľké presuny vojsk a aj ich techniky. Čo je vo veci?

Ilustračný obrázok k článku Čo sa to ide diať? Na našich cestách začnú veľké presuny vojsk a ich techniky!
Zdroj: TASR

Už v najbližších dňoch čakajú Slovensko veľké presuny vojsk. Tie budú smerovať na cvičenie Slovak Shield. Pohyb bude v tomto týždni koncentrovaný smerom na Lešť, ale vozidlá sa tiež presunú po trase Martin – Turecký Vrch. Informuje o tom ministerstvo obrany.

Aj jednotky USA

„Na budúci týždeň nás potom čakajú veľké presuny prakticky po celom území,“ uviedol 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko. Do výcvikového priestoru Lešť sa ťažká bojová technika z Trebišova a z Prešova dostaví aj vlakmi. Počas cvičenia sa po celom území Slovenska bude pohybovať a cvičiť takmer 4000 vojakov.

Na medzinárodnom cvičení Slovak Shield sa zúčastnia aj jednotky USA. V období medzi 14. a 17. septembrom sa tak presunie cez Slovensko do 640 príslušníkov a 150 kusov kolesovej techniky ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Na našich cestách bude možnosť okrem slovenskej techniky stretnúť aj vozidlá Stryker, Humvee, či nákladné vozidlá. Americkí vojaci sa presúvajú zo svojej základne v nemeckom Vilsecku cez Českú republiku, Slovensko až do Maďarska, kde sa zapoja do aliančného cvičenia Brave Warrior 2015. „Tento presun je výborná príležitosť, ako si precvičiť za relatívne malé náklady naše spôsobilosti,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

Kde vstúpia Američania na Slovensko?

Na Slovensko americké vozidlá a vojaci vstúpia po prejazde Českou republikou na hraničnom prechode Břeclav/Brodské a opustia ho v smere na Maďarsko. „O jednotlivých aktivitách a prípadných dopravných obmedzeniach v súvislosti s presunmi bude verejnosť včas informovaná,“ dodala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR a USA budú do cvičenia zapojení aj vojaci Poľskej republiky, Maďarska, Českej republiky, či pozorovatelia z Nemecka a Turecka.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM