Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Čo sa udialo v Bardejove a okolí

Uzavretá cesta medzi obcami Janovce - Raslavice. V Bardejove posvätili prvú cirkevnú škôlku. Synagóga získala CE-ZA-AR-a.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa udialo v Bardejove a okolí
Zdroj: Bardejovský Reportér

Uzávierka cesty Janovce – Raslavice

BARDEJOV. Uplynulý víkend, v sobotu 30. septembra z dôvodu modernizácie cestného spojenia Prešov – Bardejov – Gorlice a rekonštrukcie mostného objetku v obci Raslavice, je cesta II. triedy medzi obcami Janovce a Raslavice úplne uzatvorená. Obmedzenia budú platiť do 1. decembra. Obchádzková trasa začína po ceste III. triedy na križovatke v obci Raslavice, pokračuje po ceste v smere Osikov – Fričkovce – Hertník – Bartošovce – Janovce.

V opačnom smere platí obchádzka v opačnom slede. Odklon kamiónovej a nákladnej dopravy je vedený po dvoch samostaných trasách. Z Prešova cez Sabinov – Lipany – Ľubotín – Gerlachov – Bardejov. Druhá obchádzková trasa vedie z Prešova cez Kapušany – Lipníky – Giraltovce – Svidník – Zborov – Bardejov. Z dôvodu súvislej obnovy povrchu vozovky platí čiastočné obmedzenie cesty v úseku Regetovka – Beche- rov, v úseku Bardejov – Kľušov a v obci Raslavice.

Mladý vedec z Bardejova

BRATISLAVA/BAR­DEJOV. V piatok 29. septembra sa víťazom pilotného ročníka Falling Walls Lab Slovakia (FWLS), ktorý bol sprievodným podujatím Európskej noci výskumníkov 2017, stal Stanislav Hrivňak z Bardejova. Študent Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, bývalý študent Gymnázia L. Stöckela Bardejov zvíťazil svojim nápadom mikro-CT pre zobrazovanie vnútra malých zvierat alebo buniek.

Posviacka škôlky

BARDEJOV. V pondelok 2. októbra sa uskutočnilo slávnostné požehnanie prvej cirkevnej materskej školy v Bardejove. Škôlka na ulici Svätého Jakuba 28 je v zriadovateľskej pôsobnosti Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Prešov. Slávnostnú atmosféru spestrilo vystúpenie detí, ktoré sa program naučili za prvý septembrový mesiac v škôlke. Cirkevná materská škola blahoslaveného Vasiľa Hopka je otvorená všetkým deťom bez ohľadu na vierovyznanie.

Večer s turistikou

BARDEJOV. V pondelok 2. októbra sa v čitárni Okresnej knižnici Dávida Gutgesela uskutočnila prednáška v rámci programu Večer s turistikou. Tentokrát prednášala Zuzana Martonová o krajine Omán.

Výstava Svet za múrmi v galérii Poľsko-slovenského domu. / Foto: Tomasz Kasprzyk / Zdroj: Bardejovský Reportér

Svet za múrmi

BARDEJOV. V utorok 3. októbra sa v galérii Poľsko-slovenského domu uskutočnila vernisáž výstavy Svet za múrmi, ktorej autorom je poľský fotograf Tomasz Kasprzyk. Ako jednému z mála sa podarilo dostať povolenie na vstup do neprístupnej zóny Rádu sestier Bernardíniek v Zakliszyne. Jeho fotografie zobrazujú čast tajomného sveta za múrmi. Sú tam zachytené sestry Bernardínky, v ich každodennom živote. Výstava v galérii Poľsko-slovenského domu potrvá do 3. novembra 2017.

Konflikt ako príležitosť

BARDEJOV. V utorok 3. októbra sa v kultúrno-komunitnom centre Bašta uskutočnila diskusia s názvom Konflikt ako príležitosť. Diskutujúci Oksana Očkurová, spoluzakladateľka mimovládnej organizácie Aktívna komunita a Jana Čavojská, freelance reportérka a fotografka. Témou diskusie bola súčasná situácia vo východnej časti Ukrajiny a možnostiach našej pomoci susedskej krajine. Organizátor podujatia je Komunitná nadácia Bardejov a spoluorganizátorm OZ Different.

Beh Radničným námestím. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Beh námestím

BARDEJOV. Vo štvrtok 4. októbra sa uskutočnil 23. ročník Behu Radničným námestím. Toto podujatie každý rok organizuje Spojená škola Juraja Henischa. Daniel Kukľa, bardejovský handbiker už tradične Beh Radničným námestím odštartoval. Ako prvá dobehla Vanesa Kapcová zo Základnej školy Raslavice a prvým chlapcom v cieli bol Dominik Bašista, tiež žiak základnej školy v Raslaviciach.

Ocenená synagóga

BARDEJOV. Vo štvrtok 4. októbra boli po šestnástykrát udelené ocenenia CE-ZA-AR za najlepšiu slovenskú architektúru. Medzinárodná porota a slovenský zástupcovia vyberali celkovo z deväťdesiatych prihlásených stavieb. Cenu v kategórii Rekonštrukcia a obnova budov, ktorá mala tri nominácie, získala rekonštrukcia Starej synagógy v Bardejove.

Autormi rekonštrukcie sú Peter Gomboš, Ján Krcho a Tomáš Lupták. Bardejovská synagóga kedysi slúžila ako sklad pre stavebný materiál a chemické hnojivá. Autori identifikovali pôvodnú farebnosť fasády. Reštaurované a namaľované boli slnečné hodiny a tiež bohaté ornamentálne maľby v interiéri. Stará synagóga teraz slúži na kultúrne účely.

Koža na koži

BARDEJOV. Vo štvrtok 5. októbra sa v Galérii Hornošarišského osvetového strediska (HOS) uskutočnila vernisáž výstavy Koža na koži. Autorom je angličan Edward O`Toole, ktorý už dlhé roky žije na Slovensku. Maľuje na kožu z diviakov, muflónov a danielov. Výstava v Galérii HOS potrvá do 30. októbra 2017.

Výstava Koža na koži v Galérii HOS. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Delegácia v Bardejove

BARDEJOV. V piatok 6. októbra sa na pracovný obed v Bardejove zastavili predseda slovenského parlamentu Andrej Danko so šéfom českej poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom. Obedovali v bardejovskej reštaurácií El café & bar restaurant. Predseda poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček (ČSSD) bol na návšteve Slovenska od štvrtka 5. októbra.

V Bratislave sa na hrade vo štvrtok stretol s predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) a popoludní odleteli do Popradu. V piatok dopoludnia položili vence k Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle a cestou zo Svidníka sa zastavili na pracovný obed v Bardejove.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM