MI Rôzne

Čo spraví Covid-19 s vaším dieťaťom? Veľká štúdia priniesla nové zistenia

Vedci skúmali zdravotný stav 582 detí v Európe, ktoré sa nakazili koronavírusom. Pre rodičov je určite úľavou, že zomrelo len zhruba pol percenta z nich. Vírus však netreba podceňovať.

Ilustračný obrázok k článku Čo spraví Covid-19 s vaším dieťaťom? Veľká štúdia priniesla nové zistenia
Zdroj: pixabay.com

Londýnski vedci chceli lepšie porozumieť tomu, ako koronavírus vplýva na detský organizmus. Preto skúmali 582 malých pacientov vo veku od troch dní do 18 rokov. Deti pochádzali z 25 európskych krajín.

Nízka úmrtnosť

Nepochybne najlepšou správou je, že úmrtnosť pri takýchto malých pacientoch je skutočne nízka.

„Z 582 skúmaných detí s Covid-19 zomreli štyri, pričom dve z obetí už mali nejaké zdravotné problémy,“ uvádza portál BBC, ktorý o správe informuje. Väčšina malých pacientov mala len mierne príznaky infekcie.

Štyri obete z celkového počtu 582 pacientov znamená úmrtnosť 0,69 percenta. Ani jedno z detí, ktoré infekcii podľahli, nemalo menej ako desať rokov.

Koľko ich skončilo v nemocnici

Viac ako polovica nakazených detí musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Na jednotku intenzívnej starostlivosti, kam putujú len najťažší pacienti, sa však dostalo len osem percent z nich. Čo deti najviac trápilo?

„Deti s koronavírusom bežne mali horúčku (65 %), infekciu horných dýchacích ciest (54 %), zápal pľúc (25 %) a zažívacie ťažkosti (22 %). Niektoré deti (16 %) však nemali vôbec žiadne príznaky a boli testované len preto, že sa dostali do kontaktu s nakazenou osobou,“ uvádza BBC.

Vedci na základe týchto poznatkov varujú, že najväčší problém môže prísť na jeseň a v zime, keď sa začne chrípková sezóna. Vírus chrípky, či nachladnutie v kombinácii s Covid-19 môže mať ťažký priebeh a zvýšiť úmrtnosť aj pri deťoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM