Zo Slovenska

Čo urobiť s faktúrou za energie? Aj štát v tom má nateraz nejasno

Chaos okolo cien energií spôsobil zmätok nielen u kompetentných, ale najmä u občanov. Odberatelia by nemali trhať, ale ani platiť faktúry so zvýšenými cenami energií.

Ilustračný obrázok k článku Čo urobiť s faktúrou za energie? Aj štát v tom má nateraz nejasno
Zdroj: TASR

Došla vám už domov faktúra za energie? Treba počkať na stanovisko od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktoré by malo prísť v najbližších dňoch.

Cenové konanie prebieha. Povedal to podpredseda Smeru-SD a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini v diskusnej relácii TA3 V politike.

Zložitý stav

Distribútori energií musia podľa Pellegriniho takýto zložitý stav „zatiaľ strpieť“. Odberateľov by preto nemali postihovať, keďže situácia je nejasná.

Pellegrini predpokladá, že odberatelia by mali dostať informáciu, či im príde dobropis, alebo majú zaplatiť zvýšenú faktúru s tým, že im bude odpustených pár mesiacov platby.

„Ide skôr už o technické záležitosti, no stále platí, že poplatky sa vrátia na úroveň roku 2016,“ povedal Pellegrini. Ak sa podľa Pellegriniho potvrdí, že predseda ÚRSO Jozef Holjenčík pri zvýšení cien energií podľahol „lobistickým tlakom firiem“ na úkor spotrebiteľov, stratí dôveru vlády.

Padne šéf?

„Potom by mal zvážiť, či mieni zastávať takúto dôležitú funkciu,“ povedal podpredseda Smeru-SD. Treba sa poriadne pozrieť na celé konanie, myslí si. Štát by mal podľa Pellegriniho vedieť, čo sa okolo regulačného úradu deje.

Predseda SaS Richard Sulík súhlasí, že ak sa preukážu nezrovnalosti, je čas Holjenčíka „odstaviť“. „Už dávnejšie som povedal, v SaS ho považujeme za ‚Harabina slovenskej energetiky‘,“ uviedol Sulík. Podľa neho sa ukázalo, že regulačný úrad je „všetko iné, len nie nezávislý“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM