Správy

Colníci na letiskách budú mať zvýšený dohľad: Počas leta čakajte kontrolu batožiny

Colníci z Colného úradu Banská Bystrica - pobočka Zvolen, zadržali na letisku Sliač v osobnej batožine po prílete lietadla z Egypta 11 kartónov cigariet, ktoré neboli označené kontrolnou známkou. Takýto počet je neobvykle vysoký pri dovoze v leteckej preprave.

Ilustračný obrázok k článku Colníci na letiskách budú mať zvýšený dohľad: Počas leta čakajte kontrolu batožiny
Zdroj: pixabay.com

Maximálne povolené množstvo dovozu tabakových výrobkov a bezdymového tabakového výrobku pri leteckej doprave na osobu je 200 kusov cigariet (jeden kartón).

Colníci preto pred hlavnou turistickou sezónou upozorňujú občanov, že sa budú zameriavať na zvýšený výkon colného dohľadu, najmä na kontrolu batožiny cestujúcich na slovenských letiskách.

„Cestujúci zo Slovenska, ktorí boli na dovolenke v Egypte, uviedli colníkom, že si cigarety kúpili pre vlastnú spotrebu na letisku. Nakoľko však išlo o nezákonný dovoz tabakových výrobkov, colníci museli uložiť pokutu a cigarety zaistiť. Finančná správa preto odporúča dovolenkárom informovať sa o tom, čo a v akom množstve je možné zo zahraničia doviezť,“ uviedla v tejto súvislosti pre TASR hovorkyňa colného úradu v Banskej Bystrici Katarína Podhorová.

Cestujúcich už pred samotnou pasovou a colnou kontrolou podrobne informujú o dovoze tovaru z tretích štátov, o povolených limitoch a o zákaze dovozu tovaru, ktorý podlieha medzinárodnej dohode, o ochrane voľne žijúcich rastlín a živočíchov „CITES“, ako aj o iných zákazoch a obmedzeniach vzťahujúcich sa na neobchodný tovar.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM