Zo zahraničia

Preočkovanie Čechov treťou dávkou sa začne v septembri

V Česku sa treťou dávkou proti covidu začne očkovať v polovici septembra.

Ilustračný obrázok k článku Preočkovanie Čechov treťou dávkou sa začne v septembri
Zdroj: TASR/AP

V nedeľu to uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v relácii stanice CNN Prima News. Na očkovanie budú podľa neho môcť tí, ktorým od ukončenej vakcinácie uplynulo osem mesiacov. Zatiaľ pôjde o primárne ohrozené skupiny obyvateľstva.

Plán nezverejnili

Prví pacienti už tretiu dávku v tomto týždni dostali. Vláda ale doteraz žiadny plán na preočkovanie nezverejnila.

V pondelok o tom bude rokovať Rada vlády pre zdravotné riziká. Vojtěch bude na nej odporúčať očkovanie treťou dávkou vakcíny pre rizikové skupiny ľudí nad 65 rokov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a chronických pacientov.

Dva piliere

Podmienkou je tiež to, že od druhej alebo prvej dávky v prípade jednorazovej vakcíny uplynulo osem mesiacov. „Bude sa preočkovávať vakcínami Pfizer alebo Moderna a systém bude stáť na dvoch pilieroch, čo sú praktickí lekári a očkovacie centrá pri nemocniciach,“ dodal Vojtěch s tým, že začať by sa malo v polovici septembra.

Očkovanie bude naďalej hradené štátom. Primárne by mali mať organizáciu tretích dávok očkovania na starosti praktickí lekári.

Podľa českého ministerstva zdravotníctva sa v ČR doteraz nechalo zaočkovať aspoň prvou dávkou vakcína vyše 5,7 milióna obyvateľov krajiny, plne očkovaných je takmer 5,5 milióna Čechov.

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM