Webnoviny - Svet

CSÁKY: Most-Híd je trójskym koňom Smeru-SD

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 13. februára (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd je podľa predsedu SMK Pála Csákyho trójskym koňom Smeru-SD a zatiaľ dokázala jedinú vec, oslabiť opozíciu. Ako uviedol Csáky v rozhovore pre agentúru SITA, nemá najlepšiu mienku o strane bývalých kolegov. „Sme principiálna strana. Vieme, čo chceme. Nemáme čo tajiť pred občanmi. My sme ich nepodviedli, ako niektorí iní. Niečo sľúbili v roku 2006. Nebola vtedy reč, že urobia stranu proti nám,“ vyhlásil. Zároveň dodal, že SMK má výhrady aj k tomu ako robí politiku Smer-SD, ako robí politiku ĽS-HZDS, ale „sme nútení tlmočiť výhrady aj k určitým pomerom v SDKÚ-DS“.

V týchto dňoch sa podľa Csákyho veľa hovorí o problémoch s financovaním strán, alebo o problémoch, ktoré môžu evokovať nečisté súvislosti. „Vidíme, že typická takáto strana je SNS. Tá má najväčšie problémy na všetkých ministerstvách, ktoré mali v gescii. Takéto problémy má aj strana Smer-SD a ekonomické pozadie okolo nej. Podobné problémy vznikli aj v SDKÚ-DS a takéto problémy malo aj HZDS. V SMK pod mojim vedením takéto veci nie sú,“ zdôraznil Csáky.

Ak voči bývalým členom SMK, ktorí založili stranu Most-Híd môže niekto čokoľvek vytiahnuť, Csáky konštatuje, že už to nie sú členovia jeho strany. „Registroval som v uplynulých rokoch v médiách rôzne informácie o tom, že sú určité pochybnosti o kaštieli Bélu Bugára v Rohovciach. O tom, že podnikanie, ktoré tam má, vlani dostalo finančnú podporu od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Čítal som informácie o ´meteorológoch´, ktorí boli aktívni v prípade košického viceprimátora Eugena Čuňa. Títo ´meteorológovia´ už u nás nie sú. Čítal som niektoré veci o primátorskom kresle v Komárne, ktoré sa týkajú komárňanského lodného podniku, alebo v oblasti zdravotníctva. Tento pán už tiež nie je u nás. Čítal som rôzne veci o bývalom ministrovi pôdohospodárstva, ktorý dal finančnú podporu niekoľko desiatok miliónov korún pre vlastné podnikanie v roku 2003. Tento bývalý minister už tiež nie je u nás. Čítal som o rôznych súvislostiach pozadia nášho bývalého člena z okresu Michalovce, ktoré sa týkali zoznamov a kontaktov na ŠtB,“ upozornil šéf SMK.

Csáky robí politiku špiny, tvrdí Bugár

Most-Híd robí podľa predsedu strany Bélu Bugára politiku spolupráce, ktorá má šancu sa udomácniť na Slovensku, ale nie s ľuďmi ako je Pál Csáky. „Chápem Csákyho. Je nervózny. Keď som mu stranu v roku 2007 odovzdal, mala 20 poslancov, v prieskumoch verejnej mienky cez desať percent a 40 miliónov korún na účte. Teraz si chce brať na voľby pôžičku, strana má okolo päť percent. A za to obviňuje každého, bývalých členov, len seba samého nie. Miesto osočovania by mu stačilo pozrieť sa do zrkadla, kto je za to všetko zodpovedný,“ vyhlásil Bugár v rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa Bugára Most-Híd nie je trójsky kôň Smeru-SD ako tvrdí Csáky. „Aj Mikuláš Dzurinda pochopil, že nie sme žiadna tretia kolóna Smeru-SD. Csáky by sa mal zobudiť a neosočovať iných,“ uviedol Bugár. Podľa neho Csáky núti rozdeliť sa ľudí podľa príslušnosti k politickej strane. „Nemôže byť dobrý Maďar, ktorý sympatizuje s SMK a zlý, ktorý sympatizuje s Mostom. Občania nepotrebujú politiku rozdelenia. Maďari nepotrebujú, aby boli rozdelení podľa toho, koho volia,“ zdôraznil Bugár.

Csáky robí politiku špiny, pritom v SMK má člena vysokopostaveného v samosprávnom kraji, ktorý je trestne stíhaný. „Má problém s kaštieľom, ktorý zamestnáva 40 ľudí a kde svoj druhý domov našlo deväťdesiat ľudí. Ľudí, ktorí sa o seba nevedia ani postarať, ani sa sami nevedia najesť?,“ opýtal sa Bugár.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM