Barbara Dallosová Krimi

Čudná policajná pátračka? Náš čitateľ zostal z jednej veci zaskočený

Polícia podľa nášho čitateľa pártra po identite muža, ktorého meno pritom dávno pozná. Má ísť o známu firmu. Pýtali sme sa priamo mužov zákona i odborníka.

Ilustračný obrázok k článku Čudná policajná pátračka? Náš čitateľ zostal z jednej veci zaskočený
Zdroj: TASR

Fotografiu muža zverejnilo Krajské riaditeľstvo PZ v Žiline na sociálnej sieti s výzvou, či ho niekto nepozná. Stalo sa tak v stredu (8.1.2019). Podľa policajtov má na svedomí krádež.

,,Tento mladý muž sa rozhodol zobrať si dataprojektor zo zasadacej miestnosti vo firme v Žiline," ozrejmovali policajti s tým, že kto mladíka pozná, má ich kontaktovať. Strohá informácia zverejnená na oficiálnom facebookovom konte krajskej polície neobsahovala dátum, kedy malo ku krádeži dôjsť, ani žiadne ďalšie podrobnosti.

Známa firma

Do redakcie sa nám ozval čitateľ, ktorého výzva žilinskej polície prekvapila. Tvrdí totiž, že muž na fotkách je známa firma a žilinskí policajti jeho totožnosť veľmi dobre poznajú.

,,Kradol aj v minulosti aj s frajerkou v žilinskom obchodnom centre. Narobili tam veľké škody, je to prešpekulovaný chlapec. Polícia prípady riešila, dokonca viem, že si odnášala aj kamerové záznamy, ktoré to mali zachytiť. Jeho meno policajti poznajú už aspoň mesiac," uviedol pre náš web zdroj s tým, že krstné meno mladíka má byť David.

V komentároch pod naším článkom začali pribúdať podobné reakcie. Žilinčania píšu, že mladíka poznajú a že polícii už dávno prešiel cez ruky.

Polícia reaguje

Obrátili sme sa na kompetentných a oslovili KR PZ v Žiline. Ako upresnil krajský policajný hovorca Radko Moravčík, ku krádeži dataprojektora, s ktorou bola spojená facebooková výzva, došlo v časovom rozmedzí od 10.12.2019 do 12.12.2019.

,,Osobu podozrivého zo skutku je potrebné procesnými úkonmi v trestnom konaní stotožniť a spáchanie skutku preukázať. Je nevyhnutné, aj smerom do budúcnosti, striktne rozlišovať „poznať podozrivého“ s preukázaním skutku podozrivému do tej miery, že je možné vzniesť obvinenie konkrétnej osobe," reagoval Moravčík na otázku, či polícia identitu muža pozná.

V súvislosti s tým, či bol muž s krádežami políciou riešený v minulosti, Moravčík uviedol, že do dnešného dňa nebolo v danom skutku vznesené obvinenie žiadnej konkrétnej osobe.

,,Je vecou posúdenia vyšetrovateľa, či povereného policajta, kedy, ako a za akých okolností zverejní informácie o skutku (čo zahŕňa aj zverejnenie pátrania v médiách). K takémuto rozhodnutiu príde na základe dôkladného zváženia všetkých informácií, ktoré získa najmä zabezpečením a dôkladnou analýzou dôkazov a ďalších skutočností, ktoré sú podstatné v konkrétnom trestnom konaní," vysvetľuje konanie polície hovorca.

Čo na to bývalý kriminalista?

Chceli sme poznať aj odborný názor a k prípadu sme oslovili bývalého elitného kriminalistu Mateja Snopka. Prinášame vám jeho stanovisko:

Policajti sú len ľudia. Ja si myslím, že sú v súčasnosti nedostatočne motivovaní k podávaniu maximálneho výkonu v každom prípade, ktorý riešia. Napriek tomu v tomto prípade vyvinuli snahu v zbere informácií o osobe na fotkách.

Prvé, čo mi v tomto prípade napadá, je, že ak bol ten človek videný alebo zachytený pri nejakej zločinnej akcii, aj ja osobne by som asi vydal takúto výzvu na pomoc pri jeho stotožnení. Od ľudí možno dostanem aj ďalšie tipy a informácie. Prípadne, a to je nebezpečné, sa ten človek môže na toho, za koho ho mám, len podobať. Jeho identitu treba poriadne preveriť.

Čiže došlo tu k nejakej nadpráci vyšetrovateľa alebo povereného policajta. Otázkou je, prečo. Z toho, čo k prípadu viem, sa ale dá predpokladať, že na to mal dobrý odborný dôvod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM