Krimi

Cudzinci stíhaní na Slovensku: Najpočetnejšou skupinou v 1. polroku boli Česi

V 1. polroku tohto roka bolo na území Slovenskej republiky najviac stíhaných cudzincov z Českej republiky, a to 122 osôb.

Ilustračný obrázok k článku Cudzinci stíhaní na Slovensku: Najpočetnejšou skupinou v 1. polroku boli Česi
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Po štátnych príslušníkoch ČR nasledovalo 102 Ukrajincov, 60 Maďarov, 56 Poliakov, 49 Srbov, a potom obyvatelia iných štátov. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Podľa štatistiky GP SR bolo v 1. polroku 2019 ukončené na území Slovenskej republiky trestné stíhanie voči 612 cudzincom. Z toho bolo obžalovaných 446 osôb. Najpočetnejšou vekovou kategóriou boli obžalovaní cudzinci vo veku 31 až 40 rokov, a to 130 osôb.

„Cudzinci boli najčastejšie stíhaní pre trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, vrátane alkoholu. V 1. polroku tohto roka bolo odstíhaných pre tento trestný čin spolu 166 osôb,“ priblížila hovorkyňa GP SR.

Ako ďalej povedala, podľa doterajších štatistík a poznatkov, trestný čin pod vplyvom návykovej látky páchajú spravidla vodiči nákladnej kamiónovej prepravy počas tranzitu cez územie Slovenskej republiky. Zároveň tiež vodiči osobných motorových vozidiel zdržiavajúci sa na území SR z dôvodov turistiky alebo pracovnej cesty.

„Tak, ako aj v predchádzajúcich rokoch sa cudzinci na území SR podieľali i na páchaní trestných činov proti majetku (podvod, krádež, poškodzovanie cudzej veci), trestných činov proti životu a zdraviu (ublíženie na zdraví a podobne) a trestných činov proti rodine a mládeži (zanedbanie povinnej výživy),“ dodala na záver Predajňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM