Regióny Zo Slovenska

Cyklistický štadión je už dávno minulosťou. Na jeho mieste vznikol nádherný park

Na mieste, kde kedysi pretekali domáci i zahraniční cyklisti, vyrástol počas tohto roka jedinečný park. Otvoriť by ho mali už v najbližších dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistický štadión je už dávno minulosťou. Na jeho mieste vznikol nádherný park
11
Galéria

Pokochať sa pohľadom na najstarší cyklistický štadión, môžeme dnes už len prostredníctvom historických fotografií. Lokalita na Tehelnom poli medzi Národným tenisovým centrom, zimným štadiónom a kúpaliskom bola kedysi dejiskom mnohých významných cyklistických pretekov. Tieto časy sú však už minulosťou.

Prvá klopená dráha na Slovensku

História cyklistického štadióna s prvou klopenou dráhou na Slovensku sa začala písať v roku 1952. Podľa dobovej dokumentácie bolo počas jeho stavby použitých vyše 7-tisíc metrov kubických hliny, ktorú tam navozilo 200 nákladných áut a obrovské množstvo betónu.

Návštevníkom dráhových cyklistických podujatí utkveli v pamäti najmä preteky za motorovými vodičmi. Vynikal v nich najmä Vlastimil Ružička, ktorý na novej dráhe dosiahol priemernú rýchlosť na jeden okruh 72 km za hodinu. Práve po tomto skvelom, všestranne úspešnom cyklistovi bol neskôr areál pomenovaný.

Na klopenej dráhe cyklistického štadióna vyrástlo viacero vynikajúcich osobností tohto športového odvetvia, napríklad Miklušica, Škvarenina, Molnár, Menschy i olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta Anton Tkáč.

Koniec štadióna

Posledné dni cykloštadióna sa začali napĺňať v roku 2006, kedy bol areál odpredaný Slovenskému zväzu cyklistiky. Ešte v tom istom roku sa dostal do rúk súkromnej firmy, ktorá chcela na jeho území postaviť rozsiahlu obytnú štvrť. Hlavné mesto so zámerom výstavby nesúhlasilo a nakoniec získalo pozemok do svojho vlastníctva.

Osud cyklistického štadióna sa spečatil v roku 2010, kedy bol v priebehu rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu zdemolovaný. Počas hokejových majstrovstiev sveta v roku 2011 ešte areál poslúžil ako dočasné parkovisko, ale potom už len pustol a zarastal burinou.

Unikátny park

To sa zmenilo na jar tohto roka, kedy bratislavská mestská časť Nové Mesto začala z vlastných finančných prostriedkov a prostriedkov Nórskych fondov v priestore bývalého cykloštadióna budovať nový verejný park. Pôjde o najväčší verejný priestor, aký sa za posledné roky v Bratislave vybudoval.

Park bude spojením športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a zelene. Bude rozdelený do dvoch zón. Hornú „aktívnu“ zónu budú charakterizovať vyhliadkové móla či športové plochy. V dolnej „relaxačnej“ zóne bude jazierko, zeleň, prírodný amfiteáter a priestory na oddych.

Prvých návštevníkov by mal park privítať už v blízkej budúcnosti. Aktuálne prebiehajú dokončovacie práce a čaká sa na poslednú kolaudáciu.

Športpark JAMA (júl, 2017)
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM