Lucia Lauková Kultúra

DAB pripravuje ďalšiu premiéru: Diváci sa môžu tešiť na komédiu Dámsky krajčír

Herci už skúšajú novú inscenáciu Dámsky krajčír z roku 1886. Ide o slávnu komédiu Georgesa Feydeaua, ktorá patrí k jeho vrcholným dielam.

Ilustračný obrázok k článku DAB pripravuje ďalšiu premiéru: Diváci sa môžu tešiť na komédiu Dámsky krajčír
Zdroj: DAB Nitra

Komédia Dámsky krajčír plynie vo veľmi rýchlom tempe a je plná nečakaných scén a gagov. Hru režíruje Juraj Bielik, ktorý s Divadlom Andreja Bagara spolupracuje prvýkrát.

„Je to veľmi slávna hra, veľmi slávneho autora. Georges Feydeau patrí nesporne k tým najväčším komediografom svetovej dramatiky a táto hra patrí k jeho vrcholným dielam. My to chceme robiť spôsobom, ktorý bude trošku moderný, hlavne v tom vizuálnom vyjadrení a predovšetkým tak, aby sme naplnili zámer autora, divadla aj náš a tým je zabaviť divákov,“ hovorí o inscenácii jej režisér Juraj Bielik.

Hra rozpráva príbeh o doktorovi Moulineauxovi, klamárovi a sukničkárovi, ktorý skrýva svoje časté nevery pred dôverčivou manželkou a podozrievavou svokrou.

Po noci strávenej vonku sa snaží svojej žene nahovoriť, že bol u chorého priateľa. Priateľ však, samozrejme, chorý nie je a navyše k nim práve prichádza na návštevu. Moulineaux potrebuje vymyslieť, ako a kde by sa mohol venovať svojim tajným schôdzkam, a tak si od priateľa prenajme byt. Netuší však, že je to bývalý krajčírsky salón.

Na prvé tajné stretnutie Moulineauxa s jeho budúcou milenkou prichádza aj jej manžel, a ten si navyše neskôr privedie aj svoju milenku. Tá, ako sa ukáže, je zase manželkou doktorovho priateľa. A keď sa do tohto všetkého zamieša ešte aj grónska kráľovná, Moulineauxovi neostáva nič iné, iba predstierať, že je dámsky krajčír.

Podľa šéfa umeleckého súboru Juraja Ďuriša, si režisér s nitrianskymi hercami veľmi dobre rozumie. „Prvé skúšky aj doterajšia spolupráca je veľmi pohodová a veľmi sme si sadli aj ľudsky. Vieme sa normálne porozprávať, vytiahnuť rôzne, ako sa hovorí špilce, ktoré potom môžeme prinášať do tejto inscenácie. Feydeau je naozaj veľmi rafinovaný a prešpekulovaný, takže komédia bude svižná a veríme, že ľuďom prinesie veľa úsmevov,“ uviedol Juraj Ďuriš.

V inscenácii Dámsky krajčír sa predstaví Tomáš Turek, Juraj Ďuriš, Marián Viskup, Tomáš Stopa, Andrea Sabová, Eva Pavlíková, Lenka Barilíková, Anna Rakovská a Nikolette Dékany. Premiéra hry je naplánovaná na 16. novembra vo Veľkej sále DAB.

Zdroj: DAB Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM