Lucia Lauková Regióny Kultúra

DAB v Nitre investovalo do modernizácie: Plánuje rozšíriť parkovisko

Divadlo Andreja Bagara v Nitre má za sebou viacero investícií. Podľa vedenia divadla bude modernizácia pokračovať aj v nasledujúcej sezóne.

Ilustračný obrázok k článku DAB v Nitre investovalo do modernizácie: Plánuje rozšíriť parkovisko
Zdroj: TASR

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v priebehu uplynulej divadelnej sezóny investovalo do modernizácie svojho vybavenia a javiskovej techniky. K ďalším investíciám má dôjsť v lete a v budúcej sezóne.

Nové osvetlenie

Ešte počas jarných mesiacov získala budova DAB nové osvetlenie. Nainštalovaný systém dnes ponúka variabilitu osvetlenia celého objektu. Umožňuje meniť teplotu farieb, ich intenzitu a prakticky neobmedzenú farebnosť pri slávnostnom osvetlení budovy DAB

Divadlo okrem toho investovalo zdroje aj do logistiky. „To znamená, že sme inovovali všetky dorozumievacie technické prostriedky, namontovali sme nové inšpicientské zariadenia do Veľkej sály aj do Štúdia. V rámci nových foriem marketingu sme osadili v priestoroch divadla televízne obrazovky, kde ponúkame divákom ukážky z našich predstavení, ktoré máme v repertoári.“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy. V divadle sa okrem toho naplno rozbehla aj príprava rekonštrukcie Štúdia DAB, ktorá zahŕňa obnovenie jeho variability, rekonštrukciu 235 javiskových stolov, modernizáciu svetiel i nový systém interkomu. Dôležitou súčasťou projektu je aj výmena súčasných stoličiek za nové a pohodlnejšie.

Práca aj cez prázdniny

Podľa Dóczyho si tak technické pracoviská DAB počas divadelných prázdnin veľa voľna neužijú. Čakajú ich práce na opravách a údržbe viacerých zariadení divadla. „Našou prioritou je veľká sála, pretože tam máme projekty, ktoré sú ťažiskové, pokiaľ ide o návštevnosť. Postupne tu dôjde k celkovej oprave veľkých pohyblivých javiskových stolov a budú sa riešiť všetky technické veci, ktoré súvisia s chodom sály. V ďalšom slede nás čaká aj Štúdio, ale vzhľadom k tomu, že v nasledujúcej sezóne nie sú na tejto scéne plánované premiéry, tá údržba a oprava sa začne možno až začiatkom nasledujúcej sezóny,“ vysvetlil Dóczy.

Obnova vozového parku

Ako pripomenul, divadlu sa tento rok podarilo získať na investície aj dodatočné financie od svojho zriaďovateľa, ktorým je Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Tie zatiaľ smerovali do obnovy vozového parku, ktorá zahŕňa aj kúpu autobusu určeného na cestovanie hereckého súboru na hosťovania v iných divadlách. „Vďaka podpore kraja môžeme zmodernizovať nielen vozový park, ale investovať napríklad aj do rekonštrukcie študovní. Celkovo sa pre divadlo podarilo získať na investície približne 500 000 eur,“ uviedol Dóczy. Ako doplnil, jedna z najväčších investícií bude smerovať do divadelnej ubytovne. Výška nákladov na tento projekt však bude zrejmá až po vypracovaní štúdie a projektovej dokumentácie.

Pripravujú ďalšie investície

K ďalším investíciám, ktoré DAB ešte len začalo pripravovať, patrí rozšírenie kapacity divadelného parkoviska. „S týmto máme neustále problémy, takže to je ďalšia úloha, s ktorou sa zaoberáme a radi by sme ju vyriešili počas nasledujúcej sezóny,“ dodal Dóczy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM