Júlia Vargová Regióny Zo Slovenska

Dal záhradný domček meno celej štvrti? Trnavský Spiegelsaal je pýchou danej lokality

Rotunda sa svojim vzhľadom výrazne odlišuje od okolia. Kedysi chátrala, dnes to v nej opäť žije.

Ilustračný obrázok k článku Dal záhradný domček meno celej štvrti? Trnavský Spiegelsaal je pýchou danej lokality
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak by stál Spiegelsaal niekde v historickom centre mesta, svojim vzhľadom by zapadol do okolia. Jedinečná klasicistická stavba sa však týči pomedzi panelákmi z obdobia socialistického realizmu. Pôsobí ako päsť na oko, či lepšie povedané je pastvou pre oči. Pred piatimi rokmi dostala pamiatka s novým majiteľom aj nový život. Spiegelsaal prešiel rekonštrukciou a dostavbou.

Spiegelsaal, v preklade zrkadlová sieň, je letohrádok z roku 1792, z obdobia klasicizmu.

Tento rok je rímskymi číslami (MDCCXCII – 1792) dodnes zobrazený nad jeho dverami. V čase jeho vzniku sa významné objekty len upravovali a nevytvárali sa takmer žiadne nové budovy. Až koncom 18. storočia si bohatí mešťania začali zakladať za hradbami honosné letohrádky. Najvýznamnejším a najvýraznejším z nich bol práve tento, hoci sa traduje, že bol postavený takpovediac na čierno.

Keď mestské hradby prestali plniť svoj účel, k Spiegelsaalu postupne pribúdali drobné domy chudobnejších obyvateľov mesta, a tým vznikla nová štvrť s rovnakým pomenovaním. Dnes už táto lokalita neponúka bývanie pre mestskú chudobu, pozemky na Špíglsáli sú jedny z najlukratív­nejších v Trnave.

Svoje pomenovanie Rotunda dostala podľa tanečnej siene plnej zrkadiel, ktorá v období jeho vzniku stála neďaleko a patrila k miestnej krčme. Tá už je dnes minulosťou, no letohrádku toto privlastnené pomenovanie ostalo a dodnes. Ikonická stavba nesie rovnaké pomenovanie, ako celá štvrť, pre Trnavčanov je lokalita v blízkosti letohrádku známa pod menom na Špíglsáli.

Tento záhradný domček stojí uprostred betónovej džungle, no v minulosti bol obklopený bujnými záhradami.

Jeho majiteľ ho svojho času postavil tak, aby si v jeho dolnej časti mohol odkladať náradie a hore si urobil sálu, v ktorej sa stretával so svojimi priateľmi pri víne a mariáši. Rotunda rokmi bez konkrétnej funkcie chátrala a obnovy sa dočkala až v roku 2006.

V rokoch 2013 až 2014 prebehla dostavba a rekonštrukcia kultúrnej pamiatky. Projekt oživil a sprístupnil dlhý čas uzavretú budovu. Návrh z dielne Viktora Šabíka premenil dovtedy samostatne stojacu Rotundu na moderne vyzerajúcu kaviareň a bar. Tento projekt oživil dlho uzavretú vzácnu stavbu a vniesol život do jej priestorov i okolia.

Trnavský Spiegelsaal
4
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM