Technológie

Ďalší úspech japonskej sondy: Hajabusa 2 vypustila výbušninu na povrch asteroidu

Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) v piatok oznámila, že sonda Hajabusa 2 úspešne uvoľnila na povrch asteroidu Rjugu výbušninu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší úspech japonskej sondy: Hajabusa 2 vypustila výbušninu na povrch asteroidu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Cieľom misie bolo vytvoriť kráter na odber vzoriek, ktoré by nám mohli pomôcť lepšie pochopiť formovanie slnečnej sústavy, píše agentúra AP.

Piatková misia bola pre Hajabusa 2 doposiaľ najriskantnejšou úlohou, keďže sonda musela rýchlo vyštartovať späť na obežnú dráhu tak, aby ju nezasiahli úlomky z explózie.

Sonda v rámci misie vypustila smerom k asteroidu odpaľovacie zariadenie a potom sa od neho rýchlo vzdialila ešte pred tým, ako zariadenie na povrch vesmírneho telesa vypálilo medenú guľu veľkosti baseballovej loptičky.

„Misia bola úspešná,“ vyhlásil projektový manažér JAXA Juiči Cuda a dodal, že „je veľmi pravdepodobné, že sa podarilo urobiť kráter“.

V ďalšej fáze operácie plánuje JAXA poslať sondu – ktorá sa medzitým premiestnila na opačnú stranu asteroidu – späť na miesto explózie. Hajabusa 2 by tam mala po usadení výbuchom spôsobeného prachu a úlomkov overiť, či sa naozaj podarilo vytvoriť kráter a odobrať z neho vzorky.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Takýmto spôsobom by JAXA získala materiál, ktorý nebol vystavený slnku ani vesmírnemu žiareniu. Vzhľadom na to, že asteroidy sú zvyškovým materiálom procesu formovania slnečnej sústavy, vedci dúfajú, že takto získaný materiál by nám mohol pomôcť lepšie tento proces pochopiť.

Asteroid Rjugu má priemer zhruba 900 metrov a je pomenovaný podľa podmorského paláca z japonskej mytológie. Momentálne sa nachádza približne 300 miliónov kilometrov od Zeme.

Sondu Hajabusa 2 vypustili 3. decembra 2014 z kozmodrómu Tanegašima.

Foto: ilustračné

Japonská sonda Hajabusa 2
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM