Alexandra Kolínská Správy

Ďalšia dopravná rana Košičanom: Tentokrát sa uzavrelo Staničné námestie!

Medzi Košičanmi, ktorý denne využívajú MHD sa zvyšuje napätie. Situácia, ktorá v centre Košíc nastala, skúša trpezlivosť aj u vodičov. Počas uplynulého víkendu mesto uzavrelo Staničné námestie.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia dopravná rana Košičanom: Tentokrát sa uzavrelo Staničné námestie!
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii električkových tratí v Košiciach boli ulice v centre mesta buď uzavreté alebo zjednosmernené. Košickí dopraváci určili pre vodičov a MHD obchádzky. Naši čitatelia však prostredníctvom sociálnej siete vyjadrili znepokojenie nad situáciou, no doposiaľ nestrácali humor. Zaujímavé komentáre nájdete v článku Košičania napriek zápcham v centre nestrácajú humor: Mám pocit, že tam kopú dinosaurov :)

Čo na to Košičania

Od nedele 8.3.2015 však došlo k úplnej uzávierke Staničného námestia. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Michaela Karaffová. Tentokrát sa však Košičania nevyjadrujú príliš lichotivo. „To už hádam nemyslia vážne! Som zvedavý ako so všetkými batohmi a kufrom sa budem každý víkend trepať domov a v nedeľu späť na intrák. Podľa mňa to nemajú vôbec premyslené,“ povedal nám študent Marek (21), z okresu Košice-okolie.

Nespokojnosť nad situáciou vyjadrila aj Košičanka Andrea (28): „Super, celé mesto je totálne rozkopané. Krásnu vizitku si robíme pred ostatnými krajinami. To nemohli najskôr dokončiť jednu ulicu a potom sa pustiť do druhej? Za chvíľu bude uzavreté celé centrum a všade sa dostanete len pešo!“

Tak isto sa to nepáči ani Matejovi (36) z Košíc, ktorý pracuje v centre mesta. „Nerozumiem tomuto systému. Ja musím teraz o hodinu skôr vstávať, pretože polovicu cesty do práce musím prejsť pešo. Celé mesto je rozrýpané a vyzerá to tu ako niekde na bojisku. Som zvedavý, čo ešte vymyslia a hlavne kedy to už konečne končí, pretože všade sú cesty rozryté a žiadny pokrok som ešte nevidel,“ povedal rozhorčene.

Informačný stánok na stanici

Pre začiatok rekonštrukcie ďalších úsekov električkovej trate došlo od nedele 8.3.2015 k úplnej uzávierke Staničného námestia pre vozidlá MHD. V tejto súvislosti sa podľa Karaffovej zmenili umiestnenia zastávok Staničné námestie a tiež nastali zmeny v trasovaní vybraných autobusových liniek.

„Na Staničnom námestí bude zároveň zriadený Info stánok, ktorý bude viditeľne označený. V pracovné dni (pondelok – piatok) bude Info stánok otvorený od 6:00 do 19:00 hodiny a cez víkendy (sobota – nedeľa) od 10:00 do 21:00 hodiny,“ uviedla Michaela Karaffová.

Nové stanovištia autobusov na Staničnom námestí

  • Stanovište „A“ – bude zriadené pri areáli bývalého kúpaliska Červená hviezda. Zastavovať na ňom budú:
  1. linky smer Námestie osloboditeľov/Pa­lackého/Senný trh (x6, x7, 10s, 15s, 21, 23, 24, 33, N1, N2 a N3),
  2. ďalej vybrané linky smer Nám. Maratónu mieru (17, 19),
  3. a zároveň bude výstupnou zastávkou pre končiace spoje (linky x6, x7, 16s, 17s, 21, 23, 24, 27, 29 a 33).
  • Stanovište „B“ – bude zriadené na Svätoplukovej ulici pri výdajni spešnín ŽSR. Zastavovať na ňom budú linky smer Mlynská bašta/Mier/Pri hati (5, 16, 17, 19, 27, 29, 30, 57).

Ďalšie zmeny

  • Autobusové linky 16, 17 a 19 smerom od Nám. Maratónu mieru/Mlynskej bašty budú premávať odklonom cez zastávky Vodná a Jakabov palác, pričom zastávku Staničné námestie vynechávajú. Zastávky Železničná nemocnica a Pošta 2 smer Staničné námestie nebudú obsluhované.
  • Autobusové linky 16s (od Podhradovej), 17s, 27, 29 a 30 budú premávať cez zastávky Vodná > Jakabov palác > Palackého > Senný trh > Staničné námestie. V opačnom smere cez zastávky Pošta 2 a Železničná nemocnica, pričom zastávky Jakabov palác a Vodná vynechajú.
  • Električkové, trolejbusové a ostatné autobusové linky budú premávať bez zmien.

„Upozorňujeme cestujúcu verejnosť, aby svoje jazdy MHD realizovali s dostatočnou časovou rezervou,“ dodala Karaffová.

Prečítajte si tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM