Rastislav Búgel Technológie

Ďalšia NOVINKA z dielne Bruselu: Vodičom chce PRIKÁZAŤ, ako majú otvárať dvere auta!

Na to, že Brusel vydáva všemožné zákazy a príkazy sme si už zvykli. Najnovší počin sa týka všetkých vodičov.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia NOVINKA z dielne Bruselu: Vodičom chce PRIKÁZAŤ, ako majú otvárať dvere auta!
Zdroj: pixabay.com

Ako otvárate dvere svojho auta, keď z neho vystupujete? Skúste sa nad tým zamyslieť! Európsky parlament nedávno prišiel s návrhom, ktorý sa dotkne tejto zdanlivo neškodnej činnosti. Ako informoval portál autonoviny.sk, novinka má za cieľ prinútiť vodičov, aby si pri otváraní dverí skontrolovali priestor za autom.

Tradičné otváranie dverí totiž so sebou nesie viaceré riziká. Vodiči často nepozrú, či sa niekto alebo niečo blíži k autu a po otvorení dverí tak môže dôjsť ku kolízii s prichádzajúcim autom, cyklistom či chodcom.

Nový spôsob

Europoslanci tak predložili návrh, ktorý určuje, ako správne otvoriť dvere na aute. Ako podklad im poslúžili dáta z Belgicka.

Rizikové otváranie dverí má obmedziť tzv. „Dutch reach“, čo vo voľnom preklade znamená niečo ako „holandský chvat“. Len v Belgicku sa každoročne stane 300 nehôd, pri ktorých do práve otvorených dverí na aute vrazí cyklista.

Ako na to?

„Jeho hlavnou odlišnosťou od tradičného otvárania dverí je fakt, že napríklad z pozície vodiča musíte dvere otvoriť pravou rukou. To následne prinúti vodiča, aby sa otočil smerom vzad a pozrel sa či sa k jeho autu nepribližuje niekto, koho by mohol teoreticky panelom dverí ohroziť,“ píše portál s tým, že tento názov pochádza priamo z Holandska, kde patrí cyklistika medzi najrozšírenejšie spôsoby dopravy.

Predložený dokument opisuje nový štýl otvárania dverí takto: "Ide o otvorenie dverí vozidla rukou, ktorá je najďalej od kľučky dverí. Pritom sa osoba, ktorá otvára dvere, automaticky pozerá cez rameno, aby ľahšie videla každého približujúceho sa zraniteľného účastníka cestnej premávky.“

Nejde však o úplnú novinku. Vo Veľkej Británii je takýto štýl otvárania dverí povinný, pričom to kontroluje aj polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM