Správy

Ďalšie vlny sneženia! Počasie môže spôsobiť nebezpečenstvá na celom Slovensku

Meteorológovia varujú pred nebezpečnými javmi, ktoré sa v piatok (13. 12.) môžu vyskytnúť na celom území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie vlny sneženia! Počasie môže spôsobiť nebezpečenstvá na celom Slovensku
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou vo všetkých krajoch. Tá sa vytvára pri kombinácii sneženia či dažďa a mínusových teplôt. „Zvýšte opatrnosť, najmä na cestách a chodníkoch,“ upozorňujú meteorológovia na sociálnej sieti.

Hrozia záveje

V Banskobystrickom, Žilinskom kraji a tiež niektorých okresoch Košického a Prešovského kraja varujú pred snežením a tiež snehovými jazykmi a závejmi. Tie sa môžu vyskytnúť aj v Trenčianskom kra­ji.

SHMÚ vydal aj výstrahy pred vetrom, ktoré platia v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom aj Trenčianskom kraji. V Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji meteorológovia varujú pred vetrom na horách.

Na väčšine územia výstrahy platia počas celého dňa a noci, v Bratislavskom a Trnavskom kraji, niektorých okresoch Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja od polnoci do 18.00 h.

Výdatné sneženie

Na nový sneh sa môžu tešiť predovšetkým na strednom Slovensku, kde ešte môžu pribudnúť aj desiatky centimetrov. „V našej oblasti ovplyvňuje počasie front, ktorý prináša zrážky. Prvá vlna zrážok začína pomaly ustávať. Na naše územie priniesla predovšetkým dážď alebo zrážky zmiešané, no od výšky zhruba 400 m n.m. sa vytvára snehová pokrývka a sneh spôsobuje prvé komplikácie,“ informuje iMeteo.sk.

Snežiť bude aj v nadchádzajúcich hodinách a to predovšetkým v oblasti stredného Slovenska. Tu by malo sneženie ustávať okolo poludnia.

Vo večerných hodinách však od juhozápadu dorazí ďalšia vlna zrážok a ďalšie zrážky čakajú naše územie aj v sobotu. Priniesť môžu ďalšie centimetre nového snehu. Na južných náveterných stranách Nízkych Tatier môže pripadnúť až okolo 50 cm.

Snehové zrážky sa môžu vyskytnúť aj inde napríklad v oblasti západného Slovenska, ale pri teplotách nad bodom mrazu sa bude snehová pokrývka vytvárať len veľmi ťažko.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM