Zo zahraničia

Dáme si Sputnik V do NOSA? Rusko začne testovať na dospelých vakcínu v spreji

Rusko začne testovať na dospelých dobrovoľníkoch svoju vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 podávanú formou nosového spreja.

Ilustračný obrázok k článku Dáme si Sputnik V do NOSA? Rusko začne testovať na dospelých vakcínu v spreji
Zdroj: TASR/AP

Podľa dokumentu zverejneného v štátnom liekovom registri budú výskumníci dobrovoľníkom aplikovať vakcínu na klinike v Petrohrade. Nosový sprej sa bude podávať v dvoch dávkach, rovnako ako je tomu pri injekčnej forme. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Putin je znepokojený

Ruské úrady v júni oznámili, že otestovali očkovaciu látku proti covidu vo forme nosného spreja na deťoch vo veku 8 až 12 rokov.

Prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko potrebuje urýchliť očkovanie proti koronavírusu. V krajine v posledných týždňoch opakovane padajú denné rekordy v počte úmrtí súvisiacich s covidom.

Záujem o očkovanie je však v Rusku nízky, plne zaočkovaných je zatiaľ len približne 30 percent obyvateľov.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – išlo o vôbec prvú vakcínu na svete proti chorobe COVID-19. Používanie Sputnika V bolo odvtedy schválené už v približne 70 krajinách sveta.

Ukradli vzorec?

Anglický bulvárny denník The Sun v pondelok informoval, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V.

The Sun sa pritom odvolával na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy. Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, však rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.

Prečítajte si aj:

Bulvár sa ospravedlnil

Britský bulvárny denník Daily Express sa ospravedlnil za zverejnenie prevzatého článku. Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing a predaj vakcíny Sputnik V v zahraničí, vo svojom vyhlásení z 11. októbra označil tvrdenia The Sun za „ďalší príklad falošných správ“ a vysvetlil rozdiel medzi štruktúrou Sputniku V a vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

RFPI konštatoval, že „namiesto šírenia falošných správ by britské médiá a vládne úrady mali lepšie chrániť povesť spoločnosti AstraZeneca a jej bezpečnej a účinnej vakcíny, na ktorú v médiách neustále útočia konkurenti tvrdeniami vytrhnutými z kontextu“.

Daily Express potom článok prevzatý z The Sun stiahol a zverejnil ospravedlnenie spolu s komentárom RFPI. Samotný The Sun sa za svoj článok neospravedlnil, len na konci jeho upravenej verzie na webe doplnil vysvetlenie, že RFPI považuje zverejnené informácie za nepravdivé.

Nech idú na psychiatriu

Na oficiálnom webe vakcíny Sputnik V sa v pondelok večer objavilo vyhlásenie, že „niekoľko britských bulvárnych novín bolo nútených ospravedlniť sa“ za lživé informácie o vakcíne ruskej výroby.

„Ide o ďalšie víťazstvo v boji proti negatívnej kampani západných médií proti ruskej vakcíne Sputnik V,“ píše sa vo vyhlásení. Táto kampaň sa podľa vyhlásenia začala na podnet nadnárodných spoločností v rámci „ich honby za ziskom a podielom na trhu na úkor zdravia bežných ľudí“.

Spravodajský web Meduza.io súčasne podotkol, že na stránke Sputnika V nie sú aktuálne informácie o ospravedlneniach iných denníkov – okrem novín Daily Express.

Tvrdenia o krádeži vzorca vakcíny vyvolali v Moskve ostré kritické reakcie. Gennadij Oniščenko, poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko, ktorý predtým pôsobil ako šéf ruského úradu verejného zdravia a prezidentský poradca, uviedol, že ľudia zapletení do tejto mediálnej kauzy by mali byť prepustení a vyhľadať psychiatrickú po­moc.

„Navrhujem, aby poslali novinárov (redakcie) The Sun na psychiatrické vyšetrenie,“ povedal Oniščenko agentúre RIA Novosti. „A zamestnanci (britskej tajnej služby) MI6 by mali byť prepustení, pretože prišli o schopnosť vykonávať svoju prácu,“ deklaroval poslanec.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM