Webnoviny - Svet

Daniari dostali šesť ponúk na prenájom budovy v Košiciach

WEBNOVINY.SK

KošiceFoto: Ilustračné foto SITA/Ivan FleischerBRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Daňové riaditeľstvo (DR) SR dostalo šesť ponúk na dlhodobý prenájom nehnuteľnosti pre sídlo daňových orgánov v Košiciach. Lehota na predloženie ponúk na prenájom nehnuteľnosti uplynula v utorok ráno 31. mája. „DR SR eviduje šesť obálok s ponukami na prenájom budov pre daňovú správu v Košiciach. Ponuky budú vyhodnotené do 14. júna, tak, ako je to uvedené vo výzve,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa DR SR Gabriela Dianová.

Rozhodnutie o ďalšom postupe v prípade prenájmu budovy pre sídlo daňovej správy v Košiciach je podľa ministra financií Ivana Mikloša plne v kompetencii komisie, ktorú rezort zriadil spolu so šéfom daňovej správy Igorom Krnáčom. "Verím, že komisia to urobí tak, aby to nemohlo byť spochybňované,“ vyhlásil v utorok Mikloš. Zároveň dodal, že bude požadovať informácie o jej rozhodnutí. "Predpokladám, že buď koncom tohto týždňa alebo začiatkom budúceho týždňa dostanem informáciu o vyhodnotení a návrh ďalšieho postupu,“ uviedol Mikloš.

Komisia daňového riaditeľstva pracuje v prípade riešenia otázky umiestnenia košických daňových s niekoľkými alternatívami. Podľa zápisnice z májového zasadnutia komisie, ktorú zriadili minister financií Ivan Mikloš a šéf daňovej správy Igor Krnáč, zvažuje okrem nultého variantu, teda že by sa ponechal súčasný stav, ďalšie tri možnosti. Prvou je rekonštrukcia všetkých budov daňových úradov v Košiciach, druhou dlhodobý prenájom nového sídla pre košické daňové úrady a treťou je kombinácia rekonštrukcie súčasných budov a dlhodobého prenájmu.

Predchádzajúci generálny riaditeľ daniarov Miroslav Mikulčík sa svojej funkcie vzdal po tom, čo premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v druhej polovici apríla pre sporný prenájom budovy pre daňové orgány v Košiciach svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády.

„Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu, či už je to vo vzťahu k opozícii alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu, a preto som sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť,“ informoval Mikulčík v správe pre médiá.

Kauza prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach vznikla po tom, keď sa na verejnosť dostali informácie, že priestory úradu za zhruba 6,6 milióna eur prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Opozícia to označila za stranícky klientelizmus a šéf Smeru-SD Robert Fico za to žiadal Radičovej hlavu. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyzvala Mikulčíka, aby „prijal politickú zodpovednosť“. To odmietol minister financií Ivan Mikloš.

Koalícia sa následne dohodla, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ-DS. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša mal pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM