Erik Bojničan Zo Slovenska

Daniela Švecová: Najvyšší súd potrebuje viac sudcov, zatiaľ o nich nepožiadal

Najvyšší súd SR potrebuje nevyhnutne personálne posilniť. Skonštatovala to jeho predsedníčka Daniela Švecová, ktorá na tlačovej konferencii hodnotila prvý rok svojho pôsobenia vo funkcii.

Ilustračný obrázok k článku Daniela Švecová: Najvyšší súd potrebuje viac sudcov, zatiaľ o nich nepožiadal
Zdroj: TASR

Daniela Švecová priblížila, že súčasný tabuľkový počet sudcov – 85, bol Najvyššiemu súdu stanovený už pred desaťročím. Odvtedy sa však podstatne zvýšil počet spisov, ktoré sem prichádzajú. „Optimálne by bolo aspoň o desať sudcov viac,“ uviedla Švecová.

Nemajú motiváciu

O nové sudcovské miesta však zatiaľ nepožiadala. Priznala, že v súčasnosti totiž nedokáže obsadiť terajšie. Predsedníčka súdu predpokladá, že na budúci rok jej bude chýbať sedem sudcov do plného stavu. „Sudcovia nemajú motiváciu, aby sem prišli,“ povedala s tým, že sudcom krajských súdov nevie ponúknuť zaujímavý plat, ani ďalšie výhody, napríklad služobný byt.

Švecovej sa podarilo uspieť v otázke súdnych asistentov. Pôvodný počet 56 asistentov sa jej tento rok podarilo navýšiť o šesť a v súčasnosti vypísala výberové konanie na ďalších 20 takýchto pozícií. Informovala, že sa o ne uchádza 259 záujemcov.

Predsedníčka predpokladá, že po ich prijatí by mohol mať každý sudca svojho asistenta, aj to je však z jej pohľadu neúnosné. Upozornila totiž, že na Najvyššom súde v Českej republike má každý sudca k dispozícii troch asistentov.

Švecová o prieťahoch

„Pokiaľ sa hovorí o nejakej dôveryhodnosti alebo nedôveryhodnosti Najvyššieho súdu, na tomto mieste naozaj musím konštatovať, že dôveryhodnosť by sa mala hodnotiť podľa toho, či majú jednotlivé súdy rovnaké podmienky. Keď sa porovnávam len s Českou republikou, tí majú ďaleko lepšie podmienky na výkon súdnictva,“ vysvetlila.

Švecová priznala, že na Najvyššom súde vznikajú aj naďalej prieťahy a situáciu sa jej nepodarilo za rok zvrátiť. Dôvodom prieťahov je však podľa nej množstvo vecí, ktorými je súd zavalený. Nemôžu byť preto vnímané ako subjektívne, zdôraznila.

„Ťažko hovoriť o opatreniach, keď všetky kolégiá sú zavalené,“ vysvetlila s tým, že zostatok nevybavených vecí na jednotlivých kolégiách je v súčasnosti okolo štyri- až päťtisíc. „Za tejto situácie sa nejaké osobitné opatrenia nemohli prijať,“ doplnila.

Na podporu týchto tvrdení dnes zverejnil Najvyšší súd SR prehľad o vybavovaných veciach za posledných päť rokov. V roku 2010 vybavil celkom 9428 vecí, nevybavených bolo 2814. Odvtedy zaznamenáva kontinuálny nárast. Tento rok na konci septembra evidoval 14 386 vybavených vecí, nevybavených je zatiaľ 10 149.

Zámery do budúcnosti

Zámerom Švecovej do budúcnosti je zvýšiť dôveryhodnosť Najvyššieho súdu v očiach verejnosti. Zároveň sa chce snažiť o skrátenie súdneho konania. Prisľúbila tiež, že sa zvýši transparentnosť a otvorenosť na Najvyššom súde a bude sa usilovať aj o ďalšie zlepšenie vzťahov na pracovisku.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM