Zo zahraničia

Dánsko zvyšuje svoje zásoby JÓDOVÝCH tabliet pre prípad jadrovej nehody

Narastajúce obavy z možnej jadrovej nehody na Ukrajine podnietili niektoré európske krajiny navýšiť zásoby jódových tabletiek. Čo k tomu viedlo Dánsko?

Ilustračný obrázok k článku Dánsko zvyšuje svoje zásoby JÓDOVÝCH tabliet pre prípad jadrovej nehody
Zdroj: pixabay

Dánsky zdravotnícky úrad, ktorý znepokojuje vojna na Ukrajine, v pondelok oznámil, že nakúpi dva milióny jódových tabletiek, aby ochránil obyvateľov v prípade, že by prišlo neďaleko Dánska k jadrovej nehode. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Na čo slúžia?

„Vývoj udalostí za posledné dva roky v súvislosti s ochorením COVID-19 nám ukázal, že je dôležité, aby sme boli pripravení. Vojna na Ukrajine nám zase ukázala, že svet je nepredvídateľný,“ uviedol dánsky zdravotnícky úrad v súvislostí s nákupom jódových tabletiek.

Tie sa považujú za spôsob ochrany napríklad pred rakovinou štítnej žľazy, ktorú spôsobuje vystavenie rádioaktívnemu žiareniu. Narastajúce obavy z možnej jadrovej nehody na Ukrajine podnietili niektoré európske krajiny navýšiť zásoby týchto tabletiek.

Dôvod nákupu

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke v súvislosti s nákupom jódových tabliet uviedol, že najbližšia ukrajinská jadrová elektráreň je od Dánska vzdialená vyše 900 kilometrov a v súčasnosti Dánsku nehrozí žiadne konkrétne riziko.

Na území Dánska sa nenachádza ani jedna jadrová elektráreň. Jeho hranice sa však nachádzajú neďaleko niekoľkých jadrových elektrárni v Nemecku a Švédsku a v dánskych vodách sa vyskytujú i plavidlá s jadrovým pohonom. Dánsko tak plánuje jódové tablety využiť v prípade, ak by k jadrovej nehode prišlo v jeho blízkosti.

Dva milióny jódových tabliet by mali stačiť pre ochranu rizikových skupín, ktoré zahŕňajú deti a dospievajúcich ľudí, tehotné a kojace ženy a zamestnancov nevyhnutných pre chod krajiny, ktorí nie sú starší ako 40 rokov. Podľa dánskeho zdravotníckeho úradu neboli totiž u ľudí, ktorí majú viac ako 40 rokov, zaznamenané žiadne účinky v súvislostí s užívaním jódových tabletiek.

Prvá dodávka týchto tabliet by do Dánska mala doraziť o tri mesiace.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM